Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bătăi și insulte în Adunarea Populară a Găgăuziei: Ce nu au putut împărți deputații

© Sputnik / OsmatescoGăgăuzia
Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Abonare
Deputații Adunării Populare a Găgăuziei din Legislatura a șaptea au fost convocați pentru a-și alege președintele legislativului local, dar ședința s-a lăsat cu scandal.
CHIȘINĂU, 16 nov - Sputnik, Maxim Topal. Cea de-a doua încercare de a vota președintele Adunării Populare a Găgăuziei s-a soldat cu eșec. Din 35 de deputați, doar 23 au participat la ședința de marți. Au lipsit deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și trei deputați independenți.
Încă nu reușise să înceapă ședința că deputații Grigori Diulgher și Ilie Uzun s-au luat la ceartă pentru fotoliu de speaker. Injuriile reciproce s-au transformat rapid într-o încăierare, iar colegii au fost nevoiți să-i despartă.
Fără voturile deputaților absenți nu se va putea alege astăzi președintele Adunării Populare a Găgăuziei - această opinie a fost exprimată de reprezentanții tuturor fracțiunilor. Încă din primele minute ale ședinței, deputații au constatat că în Adunarea Populară „nu există o majoritate fermă”, „sunt cel puțin cinci grupuri și încă se poartă negocierile între liderii acestora”.
Drept urmare, s-a luat în calcul amânarea ședinței fie pentru vineri, fie pentru următoarea săptămână.
„Trebuie să adoptăm bugetul Găgăuziei și pur și simplu suntem obligați să continuăm ședința de astăzi. Dacă nu putem alege, propun să anunțăm o pauză, să chemăm colegii și să alegem astăzi un președinte", a spus deputatul Serghei Cimpoieș.

„De la un circ am ajuns la altul. Poate că deputații au uitat unde se află sala de ședințe? Hai să uităm de partidele naționale, în spatele nostru stă poporul găgăuz”, a declarat deputatul Ivan Karaja.

Fostul deputat al Parlamentului Republicii Moldova, deputat al Adunării Populare din Găgăuzia Nicolai Dudoglo crede că actuala convocare începe lucru cu corupția politică.
„La noi se încep schemele de corupție - cumpărarea deputaților. Ajung deja să fie astfel de lucruri în Adunarea Populară. Vot deschis - 14 voturi, închis - 17. Și a doua zi din nou 14", - a spus Nikolai Dudoglo.
„Ați fost membru al Partidului Democrat și știți cum s-au cumpărat deputații și cum i-au intimidat. Nimeni aici nu cumpără deputați", i-a răspuns deputatul Ilia Uzun lui Dudoglo.
După aproape o oră de discuții asupra necesității de a începe votarea candidaților pentru postul de președinte al Adunării Naționale a Găgăuzii, deputații au anunțat o pauză de o oră. După un timp, deputații s-au dispersat, iar președintele Dmitri Konstantinov a anunțat amânarea ședinței Adunării Populare pentru ziua de vineri.
Fluxul de știri
0