Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Franţa a schimbat în secret o culoare din drapel

© AP Photo / CHRISTOPHE ENAFranța. Drapel
Franța. Drapel - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Abonare
Emmanuel Macron a înlocuit albastrul cobalt al drapelului francez cu un bleumarin. Palatul Elysée intenționează astfel să se reconecteze cu drapelul tricolor „adevărat”, datând din vremea Revoluției.
BUCUREŞTI, 15 nov – Sputnik. Acest detaliu a trecut neobservat de peste un an. În iulie 2020, președintele Franţei Emmanuel Macron a decis să schimbe culoarea albastrului tricolorului, a dezvăluit Europe 1 pe 14 noiembrie.
Deşi principiul distribuției culorilor a rămas același, albastrul cobalt a fost înlocuit cu bleumarin. Un steag „revizuit” care poate fi observat în timpul discursului lui Macron din 9 noiembrie, scrie Sputnik France.
Această nouă versiune este acum afișată pe toate clădirile anexate Palatului Elysée, Adunării Naționale și Ministerului de Interne. Costul operațiunii: 5.000 de euro, potrivit cărții „Elysée confidential”, scrisă de Eliot Blondet și Paul Larrouturou, lansată în septembrie.

O nouă versiune cu trecutul republican sau un gest anti-european?

Albastrul cobalt a fost prezent pe steagul francez din 1976. O nuanță aleasă de Valéry Giscard d'Estaing pentru ca tricolorul să se potrivească mai bine cu cel al Uniunii Europene.
Astfel, decizia luată de Emmanuel Macron poate fi explicată prin dorința sa de reconectare cu Revoluția Franceză, deoarece bleumarinul drapelului francez datează din 1793, când a fost instituit prin Convenție.
„Dacă într-o zi vom face o notă pentru a generaliza această măsură, cred că toți francezii vor înțelege atașamentul nostru față de simbolurile Republicii”, a subliniat Arnaud Jolens, director de operațiuni la Elysée, relatează „Elysée confidențial”.
Fluxul de știri
0