Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ziua Mondială a diabetului: Vezi unde îți poți măsura gratuit nivelul de zahăr în sânge

© Sputnik / Miroslav RotariDiabet zaharat
Diabet zaharat  - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2021
Abonare
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță screening gratuit în contextul Zilei Mondiale a diabetului. Astfel, doritorii de a-și testa nivelul de glicemie în sânge o vor putea face începând de astăzi.
CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. Astăzi s-a dat startul campaniei de testare gratuită a nivelului de zahăr în sânge. Campania se va desfășura în perioada 14 -19 noiembrie, în contextul Zilei Mondiale a diabetului.
Potrivit CNAM, acțiunea are drept scop sensibilizarea populației asupra monitorizării nivelului de glicemie în sânge pentru prevenirea diabetului zaharat. Astfel, duminică, la ora 11:00, s-a dat startul campaniei de testare. Toți doritorii sunt așteptați la scările de la intrarea în parcul „Valea Morilor” din Chișinău.
„Aici sunt instalate corturi, unde vizitatorii își vor putea măsura glicemia și vor primi informații, materiale informaționale despre prevenirea și controlul diabetului. În aceeași zi, teste pentru depistarea diabetului zaharat vor fi efectuate și într-un centru comercial din Capitală”, se menționează într-un comunicat de presă al CNAM.
Totodată, în perioada 14 - 19 noiembrie, acțiuni similare vor fi organizate și în centrele medicilor de familie ale celor cinci asociații medicale teritoriale din Chișinău, precum și în Centrul de Sănătate Cahul și Centrul Medicilor de Familie Bălți.
„Teste de glicemie vor putea face toți doritorii, în special cei din grupurile de risc – persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, cele cu obezitate, cu boli cardiovasculare, endocrine, ale ficatului și pancreasului, persoanele care au suferit de COVID-19”, au precizat reprezentanții CNAM.
Specialiștii susțin că măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia și de a o trata fără a ajunge la complicații.
Conform datelor oficiale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova diabetul zaharat reprezintă circa 48 la sută din toate bolile endocrine, bolile de nutriţie și metabolism. Datele mai arată că în ultimii zece ani, numărul de cazuri de diabet zaharat s-a dublat, de la 171 de cazuri la 10 mii locuitori în anul 2010, la 335 de cazuri la 10 mii locuitori în 2020.
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Coronavirus
Doctor din terapie intensivă: Șase din zece pacienți cu COVID-19 nu vor pleca acasă
Anul trecut, la evidență s-au aflat 118 822 de bolnavi cu diabet zaharat. Totodată, decesele provocate de complicațiile diabetului în țara noastră înregistrează o creștere marcantă până la 466 decese la 100 mii de locutori în 2020.
Fluxul de știri
0