Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin reacționează la amenințarea Belarusului privind sistarea tranzitului de gaz către UE

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2021
Abonare
Președintele rus Vladimir Putin a refuzat să susțină o amenințare din partea omologul său din Belarus, Alexander Lukașenko, privind o posibilă oprire a fluxului de gaze naturale din Rusia către UE.
CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. Vladimir Putin a spus că a fost surprins de avertizarea lui Lukașenko, care a spus că ar putea perturba tranzitul de gaze pe teritoriul belarus dacă Bruxelles-ul lovește Minskul cu mai multe sancțiuni.
„Nu va ieși nimic bun din asta”, a declarat, sâmbătă, Putin pentru postul de televiziune Rossiya-1 din Moscova. Preşedintele rus a adăugat că Lukașenko nu a adus în discuție ideea opririi tranzitului de gaze la începutul acestei luni, când cei doi lideri au vorbit la telefon și au participat împreună la un eveniment prin video.
„Ar fi o încălcare a acordului nostru de tranzit și sper că nu se va ajunge la acest lucru. Ar cauza pagube uriaşe sectorului energetic al Europei și [acest lucru] nu va ajuta în dezvoltarea relațiilor noastre cu Belarusul ca țară de tranzit”, a declarat Putin, citat de RT.
De asemenea, Putin a promis că, dacă va fi necesar, va discuta cu Lukașenko cu privire la amenințările la adresa aprovizionării Europei cu gaze.
Președintele Belarusului a declarat joi că, atunci când iau în considerare aplicarea de sancțiuni, liderii europeni ar trebui să-și amintească de faptul că Belarusul ar putea „închide” fluxul prin conducta Yamal-Europa, care livrează gaze din Peninsula Yamal din Rusia și Siberia de Vest către Germania și alte state UE.
Bruxelles-ul acuză Belarusul că i-ar ajuta pe refugiați din Orientul Mijlociu să ajungă pe teritoriul său și apoi i-ar împinge să treacă în UE. Peste două mii de potențiali solicitanți de azil s-au adunat la granița dintre Belarus şi Polonia, înfruntând frigul de noiembrie și gazele lacrimogene lansate de polițiștii de frontieră polonezi.
Aleksandr Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2021
Politică
Lukașenko a spus că el este un pro-rus
Luni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut statelor membre UE să aprobe sancțiuni suplimentare pentru ceea ce a descris ca fiind un „atac hibrid” asupra blocului.
Belarusul a acuzat UE că a lansat propriul război hibrid împotriva Minsk-ului, susținând personalități și publicaţii din opoziția din Belarus.
Fluxul de știri
0