Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dumbrăveanu explică neconcordanțele din statistica morților de COVID-19

© Sputnik / Rodion ProcaViorica Dumbrăveanu
Viorica Dumbrăveanu - Sputnik Moldova, 1920, 13.11.2021
Abonare
Fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a venit cu o reacție pe Facebook după ce actualul ministru al Sănătății, Ala Nemenrenco, a declarat că o parte din greșelile comise cu privire la raportarea morților de COVID-19 au fost făcute în anul 2020.
CHIȘINĂU, 13 nov - Sputnik. Viorica Dumbrăveanu a confirmat că în mandatul ei au situații în care nu tot morții de coronavirus au fost raportați.
“Confirm, că pe parcursul anului 2020 au fost situații când decesele nu erau înregistrate de ANSP imediat, deoarece existau date eronate în informațiile prezentate de instituțiile medicale. În primul rând, Protocolul clinic prevedea expres necesitatea determinării legăturii cauzale dintre decesul Covid și un test de laborator pozitiv. În lipsa unui astfel de rezultat pozitiv în sistemul ANSP, cum o persoană putea fi înregistrată ca decedată din cauza COVID?”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.
Ea a mai spus că o altă cauză erau datele identitate incomplete sau greșite care erau prezentate: “În toate cazurile se solicitau verificări și informații suplimentare de la instituțiile medicale”.
“Totodată, instituțiile spitalicești în procesul de raportare a cazurilor de deces se conduc de ordinele Ministerului Sănătății, care prevăd obligativitatea prezentării informației în termen de 24 ore. Dar în lipsa unui sistem simplificat și comod de raportare înțelegem că prioritate are sănătatea și salvarea de vieți omenești. Am avut o abordare complexă și corectă pentru cazurile înregistrate, pentru a garanta acuratețea datelor publicate”, a mai scris Viorica Dumbrăveanu.
În final, ea le recomandă actualilor guvernanți să-și vadă de treabă, lăsând deoparte comentariile privind ce s-a întâmplat în mandatul ei: “Afirmația că „datele erau ajustate” reprezintă judecăți de valoare a conducerii ministerului. Consider că deja e timpul de concentrat pe activități prioritare de prezent și viitor și de detașat de la aprecierea trecutului”.
Fluxul de știri
0