Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine și cum va putea beneficia de compensații pentru căldură: Precizările autorităților

© Sputnik / Miroslav RotariОтопление
Отопление  - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Abonare
Autoritățile au mărit plafonul venitului minim garantat pentru cei care vor să beneficieze de compensații. Astfel, mai multe familii vor putea solicita ajutor de la stat pentru a plăti facturile la energia termică.
CHIȘINĂU, 10 nov - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, miniștrii au votat mecanismul de compensare a facturilor la gaz și căldură. Ulterior, premierul și ministrul Muncii și Protecției Sociale au ieșit într-o conferință de presă pentru a explica procedura de compensare a facturilor și cine ar urma să fie beneficiar.
Astfel, suma ajutorul pentru perioada rece a anului a fost majorată. Totodată, a fost mărit și plafonul venitului minim garantat pentru cei care vor să beneficieze de compensații pentru perioada rece a anului.
Precizările au fost făcute în contextul în care marți, 9 noiembrie, ANRE a aprobat tariful provizoriu pentru gazele naturale. Astfel, moldovenii vor achita de peste două ori mai mult decât până acum, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei. În contextul acestor majorări, Termoelectrica a anunțat că și tarifele la încălzire se vor majora pe motiv că CET-urile funcționează pe gaz.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a menționat că de ajutor pentru perioada rece a anului vor putea beneficia mai multe familii și asta pentru că a fost mărit plafonul venitului minim garantat.
„Dacă sunteți o familie din doi adulți cu un copil, atunci pragul de eligibilitate în urma creșterii multiplicatorului va crește cu 1 172 de lei, adică de la 6 446 de lei, la 7 619 lei. Deci, o familie care are venituri mai mici de 7 619 lei se poate adresa asistenților sociali, completând o cerere pentru acordarea ajutorului social și dacă conform criteriilor, această familie este eligibilă, atunci această familie va fi notificată că are dreptul la acest ajutor”, a precizat Marcel Spatari.
Totodată, Marcel Spatari a precizat că a fost majorată și valoarea ajutorul de la 500 la 700 de lei lunar. În context, ministrul a vorbit și despre cei care vor putea beneficia de compensații la căldură după ce vor fi anunțate noile tarife la încălzirea centralizată. Este vorba de toți consumatorii de căldură centralizată din municipiul Chișinău și Bălți, mai exact 222 de mii de familii.
„Plafonul este o gigacalorie, dar vreau să știți că de această compensație va beneficia marea majoritate a consumatorilor plenari pentru că cei mai mulți dintre consumatori consumă sub o gigacalorie. Compensația maximă va fi în jur de 450 de lei pe lună”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Precizăm că tot astăzi a fost stabilit și programul de compensații pentru tarifele la gazele naturale. Premierul a anunțat că compensația pentru consumul de gaze naturale va fi efectuată în două trepte. Astfel, pentru primii 50 de metri cubi statul va compensa 4,3 lei din tarif, iar pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi - 3,2 lei din tarif.
”Asta înseamnă că pentru consumatorul casnic primii 50 de metri cubi vor costa aproximativ 6,8 lei, iar următoarea cantitate de 100 de metri cubi va costa 7,9 lei pe metru cub”, a spus Gavrilița.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Economie
Gavrilița a explicat cum va fi compensată majorarea tarifelor la gaz
Amintim că marți, 9 noiembrie, Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii la gaz. Astfel, moldovenii vor achita de două ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
Precizăm că vineri, 5 noiembrie, Moldovagaz a expediat către ANRE cererea cu privire la majorare a tarifelor la gaze. Tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale la prețuri reglementate pentru anul 2021 ar trebui să crească de la 4 128 la 9 396 lei pentru o mie de metri cubi.
Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0