Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cutremur financiar: „Avem toate ingredientele” - fostul bancher Jean-Michel Naulot

© AP Photo / Richard Drew, FileTrader John Santiago, center, works on the floor of the New York Stock Exchange
Trader John Santiago, center, works on the floor of the New York Stock Exchange - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Abonare
În timp ce redresarea economică este însoțită de creșterea inflației, fostul bancher francez Jean-Michel Naulot avertizează asupra unui alt risc: acela al prăbușirii bursiere. Un cutremur care se poate întâmpla oricând.
BUCUREŞTI, 8 nov – Sputnik, Doina Crainic. 4,6% pe un an în Germania, 2,6 în Franța, 4,1 în zona euro: de câteva luni, inflația este în creștere pe bătrânul Continent. De cealaltă parte a Rinului, ziarul Bild o atacă dur pe Christine Lagarde, descriind-o pe președintele Băncii Centrale Europene ca fiind „Madame Inflation purtand Chanel” și acuzând-o că a lăsat creșterea prețurilor să se strecoare în politica ei monetară acomodativă.
Invitat la emisiunea lui Jacques Sapir și Clément Ollivier, Russeurope Express, pe Sputnik, fostul bancher Jean-Michel Naulot menţionează în schimb un alt pericol legat de politica monetară ieftină a BCE: faptul că aceste injecții de lichiditate stimulează piețele financiare în mod disproporționat față de economia reală.
„Indicele Shiller se află la cele mai înalte niveluri istorice”, precizează fostul membru al Colegiului Autorității pentru finanțare. Dezvoltat de laureatul american al Premiului Nobel Robert Shiller, acest indicator își propune să evalueze starea de sănătate a piețelor. Măsoară raportul dintre capitalizarea bursieră și câștigul net mediu pe zece ani: cu cât este mai mare, cu atât acțiunile sunt mai supraevaluate, indicând potențiale bule financiare.
„Rata Shiller este în prezent peste nivelul din 1929 și se apropie de cel din 2000”, a adăugat Jean-Michel Naulot.
Prevăzută în mod regulat în ultimii ani, „următoarea criză” încă nu a avut loc. „Sunt primul vinovat”, admite autorul cărții „Éviter l’effondrement” („Evitarea colapsului”) (Seuil, 2017). „Când am publicat cartea, credeam că criza este iminentă. Dar pandemia a venit ca o explozie, cu o creație monetară pe care nu mi-o imaginasem”, spune fostul bancher.
„Din păcate, toate ingredientele unei crize financiare sunt aici. Regret să o spun, dar sunt aici: shadow banking-ul reprezintă aproximativ jumătate din finanțele globale, derivatele sunt la aceleași sume ca înainte, fondurile speculative sunt mai mult decât oricând domiciliate în paradisuri fiscale…”, a conchis Jean-Michel Naulot.
Fluxul de știri
0