Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

BNM a revizuit în creștere prognoza inflației

© Sputnik / Mihai CarausValută
Valută - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2021
Abonare
Regulatorul financiar subliniază că incertitudinea prognozei este cauzată de lipsa unei informații certe privind majorarea tarifelor la gazele naturale.
CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Rata anuală medie trimestrială a inflației a crescut până la 4,9 la sută, iar la finele trimestrului trecut inflația anuală a constituit 6,7 la sută, este menționat în ultimul raport asupra inflației din anul curent, publicat de Banca Națională a Moldovei (BNM).
Creșterea fost determinată de cererea sporită pe fondul majorării veniturilor populației. Pe de altă parte, prețurile pe piața locală au fost influențate de scumpirea produselor alimentare, petrolului și a altor materii prime pe piața internațională. Ajustarea unor tarife a influențat de asemenea creșterea prețurilor, precizează BNM.
De menționat că la începutul anului această tendință era considerată temporară, însă actualmente autoritățile monetare precum și FMI au atenționat asupra accentuării ei și necesității măsurilor pentru contracararea efectelor negative.
În context, prognoza actuală a inflației, față de cea din raportul anterior, ”a fost revizuită în sus de către BNM”. Regulatorul menționează că scenariul de prognoză a inflației a fost elaborat în condiții de incertitudine sporită, cauzată în special și de lipsa unei informații certe privind majorarea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii casnici și agenții economici. Amploarea șocului aferent prețurilor reglementate depinde și de măsurile compensatorii ale Guvernului.
Riscurile și incertitudinile vor persista și în perioada următoare. Acestea sunt legate de majorarea prețurilor internaționale la resursele energetice și alimentare, diminuarea activității de producere, iar la nivel local de o serie de factori, cum ar fi condițiile climaterice, evoluția situației pandemice și magnitudinea ajustării tarifelor finale, subliniază BNM.
lei  - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Analize și opinii
Bucurie pe termen scurt: Pensiile mai mari vor alimenta creșterea inflației
Potrivit prognozei, rata anuală a inflației și inflația de bază vor crește rapid până în prima jumătatea a anului viitor, ulterior diminuându-se accelerat spre finele perioadei de prognoză - trimestrul III 2022. Această traiectorie va fi susținută, în mare parte, de un impuls fiscal pozitiv în anul curent, de revigorarea cererii externe și recuperarea economică din anul curent.
Fluxul de știri
0