Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Serviciul de Securitate al Georgiei: Saakașvili planifică o lovitură de stat

© Sputnik / Алексей Вовк / Accesați arhiva multimediaMihail Saakașvili
Mihail Saakașvili  - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2021
Abonare
Serviciul georgian de Securitate îl acuză pe fostul președinte Mihail Saakașvili de planificarea unei lovituri de stat.
CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, aflat în detenție, le dă indicații liderilor opoziției în scopul organizării unei lovituri de stat, a declarat serviciul de informații al țării, citat de RIA Novosti.
Opoziția georgiană a anunțat proteste non-stop din 6 noiembrie, în fața închisorii din Rustavi unde se află politicianul. Aceasta cere internarea lui Saakașvili într-un spital civil.
“Acțiunile îndreptate spre preluarea puterii prin mijloace violente sunt planificate de condamnatul Mihail Saakașvili care, prin intermediul persoanelor ce-l vizitează, dă indicații diverselor partide de opoziție”, este menționat în comunicat.
Potrivit instituției, anumite grupuri politice planifică blocarea sediilor unor instituții de stat, între care Parlamentul Georgiei, aparatul Guvernului, Administrația Prezidențială, Ministerul Justiției, Ministerul de Interne, precum și blocarea căilor de acces spre instituția penitenciară. De asemenea, organizatorii manifestației examinează posibilitatea atragerii de partea lor a reprezentanților organelor de forță și lichidarea unuia din liderii opoziției, susține serviciul de informații.
“Serviciul de Securitate al Statului, în conformitate cu legislația, va întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea și descurajarea infracțiunilor, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere”, menționează instituția.
Saakașvili a fost reținut în Georgia pe 1 octombrie, având intentate mai multe dosare penale. Politicianul a fost condamnat în lipsă în dosarul asasinării bancherului Sandro Ghirgvliani și maltratarea deputatului Valeri Ghelașvili. În primul caz, Saakașvili a fost condamnat la trei ani privațiune de libertate, iar în cel de-al doilea caz – la șase ani. Totodată, el figurează într-un dosar legat de dispersarea unui miting al opoziției pe 7 noiembrie 2007, devastarea sediului companiei TV “Imedi” și deturnare de fonduri din bugetul de stat – dosare aflate în examinarea în instanța de judecată.
Saakașvili - Sputnik Moldova, 1920, 02.10.2021
Internațional
A fost reținut proprietarul apartamentului în care se ascundea Saakașvili
Fluxul de știri
0