Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Moldovenii își iau adio de la Valentina Rusu-Ciobanu: Live de la slujba de pomenire

Abonare
Regretata artistă plastică Valentina Rusu-Ciobanu este petrecută astăzi pe ultimul drum.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al pictoriței a fost depus încă de aseară la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, unde toți cei care au cunoscut-o și i-au admirat creația vin să-și ia rămas bun.
Cortegiul funerar va porni după ora 10:00 spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar ulterior se va îndrepta spre cimitirul Central ”Armenesc”.
Președintele Maia Sandu a declarat ziua de 5 noiembrie, Zi de doliu național, în semn de comemorare a celebrei pictorițe Valentina Rusu-Ciobanu.
Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, artistă a poporului, s-a stins din viață pe 1 noiembrie la vârsta de 101 de ani.
Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în Chișinău. În anii 1938-1940 a studiat la Școala de Arte din Chișinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iași (1941-1944). În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău.
Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii 1950, prezentând linia tradițională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe” etc. Se afirmă cu compoziția „La joc”. A pictat portrete ale multor personalități din arta și cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, C. Stamati, Ion Druță, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ș.a.
S-a implicat în domeniul scenografiei, realizând decorurile la spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul şi ultimul” de A. Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chișinău) şi „Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.
A expus lucrări personale la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Centrul „C. Brâncuși”, la Biblioteca Națională. A participat la expoziții de grup în străinătate: Franța, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania și în alte țări.
Pe parcursul vieții sale, Valentina Rusu-Ciobanu a fost distinsă cu mai multe premii de valoare. Pictorița este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obține Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei. În anul 2010 i se conferă titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău. În 2020, a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele plastice“, fiind acordat de președintele României, Klaus Iohannis.
Fluxul de știri
0