Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se vor ieftini carburanții? Ce spun experții despre prețurile la combustibil

© Sputnik / Miroslav RotariБензокалонка
Бензокалонка - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Abonare
Prețurile la combustibil cresc ca pe drojdie, iar oamenii se revoltă deoarece asta duce și la alte scumpiri. Experții explică dacă ar putea să scadă prețurile la carburanți sau din contra, ar putea să mai crească.
CHIȘINĂU, 5 nov - Sputnik. Prețurile la carburanți ar putea să scadă în următoarea perioadă, dar această diminuarea nu va fi semnificativă. Totuși, unii experți sunt de părere că în cazul creșterii constante a prețurilor la combustibil ar trebui să intervină autoritățile cu schimbarea metodologiei de calcul a tarifelor, dar și cu renunțarea la o parte din accize astfel încât prețurile să mai scadă, iar oamenii să scoată mai puțini bani din buzunar.
Expertul Mihai Tîrșu spune că o astfel de majorare a prețurilor la combustibil cum are loc în această perioadă nu s-a mai înregistrat până acum. Chiar dacă prețurile vor scădea, acestea nu vor mai fi așa cum au fost până acum, susține specialistul.

„Poate ne vom întoarce înapoi la 18 - 19 lei, dar mai jos probabil că nu. (...) Prețul combustibilului este practic format 50 la sută din toate accizele pe care le cere statul. Deci, dacă statul o să renunțe a o parte de venit, desigur că asta ar duce la o micșorare a prețului. Dar dacă ne uităm în statele din jur, atunci e cam aceiași situație, se achită aceleași accize. De aceea cred că asta nu e cea mai bună soluție”, a precizat Mihai Tîrșu.

Expertul economic Viorel Gîrbu susține că este devreme de a se face prognoze despre evoluția prețurilor la carburanți, dar cert este că statul trebuie să intervină cu schimbări pentru a diminua povara consumatorilor. Gârbu mai spune că autoritățile trebuie să țină cont de salariile oamenilor și să decidă micșorarea accizelor deoarece, după părerea expertului, povara scumpirilor trebuie dusă și de către stat, nu doar de către consumatori.
„Statul încasează masiv de pe urma comercializării, pentru că este și TVA, și accizele pe care le aplică și le include în preț, iar pentru a evita scumpirile masive, statul trebuie să-și revadă poziția și politica pe care o promovează în domeniul accizelor. Să reducă accizele, astfel încât costul pentru cetățean să fie mai mic”, a menționat Viorel Gîrbu.
Gârbu critică legea promovată de PAS privind plafonarea prețurilor la carburanți și susține că în această perioadă petroliștii înregistrează profituri enorme, iar statul trebuie să intervină cât mai curând pentru a remedia situația.
În context, și expertul Sergiu Robu a menționat că în vara anului următor am putea observa o scădere a prețurilor deoarece companiile semnează atunci contractele de procurare a carburanților și atunci merg cele mai mari negocieri. Totodată, specialistul susține că din 2024 nu se vor mai produce mașini diesel, iar acest lucru ar putea favoriza ieftinirea motorinei.

„Societatea se apropie de vârful cererii de resurse energetice. (...) Implicit, înseamnă că noi suntem pe cale de a reduce consumul de benzină, motorină, dar și gaz natural prin trecerea la alte surse, inclusiv regenerabile. În cazul gazului, vorbesc de soare și vânt, care implicit înseamnă reducerea cererii, care înseamnă și o posibilitate de negociere al altui preț”, a precizat Robu.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat noile prețuri plafon la carburanți. Astfel, prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 a ajuns lvineri a 21 de lei și 86 de bani pentru un litru, fiind mai mic cu doi bani decât cel afișat pentru 4 noiembrie. Prețul la motorină scade cu cinci bani și va fi de 18,65 lei.
 валюта - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Economie
De ce cresc prețurile la carburanți și la produse alimentare: Explicația expertului
ANRE precizează că scumpirile carburanților se datorează tendințelor înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale în contextul creșterii continue a cererii mondiale la petrol și produsele derivate ale acestuia.
Fluxul de știri
0