Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Zi de doliu național: Astăzi Valentina Rusu-Ciobanu va fi petrecută pe ultimul drum

© Sputnik / Miroslav RotariФлаг Траур
Флаг Траур  - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Abonare
Astăzi este decretată Zi de doliu național. Regretata artistă plastică Valentina Rusu-Ciobanu va fi petrecută astăzi pe ultimul drum.
CHIȘINĂU, 5 nov - Sputnik. În Moldova astăzi este decretată Zi de doliu național. Decizia a fost luată în legătură cu funeraliile artistei plastice Valentina Rusu-Ciobanu, care vor avea loc. Aseară, sicriul cu corpul neînsuflețit al pictoriței a fost dus la biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, unde toți cei care au cunoscut-o și i-au admirat creația și-au putut lua rămas bun.
Astăzi, în intervalul orelor 10:00 -10:15, cortegiul funerar va porni de la biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar ulterior se va îndrepta spre cimitirul Central ”Armenesc”.
Precizăm că președintele Maia Sandu a declarat ziua de 5 noiembrie, Zi de doliu național, în semn de comemorare a celebrei pictorițe Valentina Rusu-Ciobanu.
„Vineri, 5 noiembrie, în toate localitățile Republicii Moldova drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12:00 se va cinsti memoria artistei plastice Valentina Rusu-Ciobanu prin păstrarea unui moment de reculegere”, a precizat Președinția.
Amintim că în data de 1 noiembrie, cunoscuta pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu, artistă a poporului, s-a stins din viață la vârsta de 101 de ani.
Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în Chișinău. În anii 1938-1940 a studiat la Școala de Arte din Chișinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iași (1941-1944). În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău.
Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii 1950, prezentând linia tradițională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe” etc. Se afirmă cu compoziția „La joc”. A pictat portrete ale multor personalități din arta și cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, C. Stamati, Ion Druță, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ș.a.
Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Societate
Vor primi 100 de mii de lei din partea statului: Cine sunt laureații Premiului Național
S-a implicat în domeniul scenografiei, realizând decorurile la spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul şi ultimul” de A. Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chișinău) şi „Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.
A expus lucrări personale la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Centrul „C. Brâncuși”, la Biblioteca Națională. A participat la expoziții de grup în străinătate: Franța, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania și în alte țări.
Pe parcursul vieții sale, Valentina Rusu-Ciobanu a fost distinsă cu mai multe premii de valoare. Pictorița este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obține Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei. În anul 2010 i se conferă titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău. În 2020, a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele plastice“, fiind acordat de președintele României, Klaus Iohannis.
Автобусные остановки в гагаузском селе - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Oameni, locuri și istorii
Adevărate opere de artă: O artistă din Găgăuzia a pictat stațiile de așteptare
Fluxul de știri
0