Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Moldova și-a luat rămas bun de la Valentina Rusu-Ciobanu

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu a fost înmormântată astăzi la Cimitirul Central ”Armenesc” din Chișinău.
CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Regretata artistă plastică Valentina Rusu-Ciobanu a fost petrecută astăzi pe ultimul drum. La ceremonia de înmormântare au venit rude, prieteni, dar și cei care i-au admirat creația.
Slujba de pomenire a început la Biserica ”Sfânta Teodora de la Sihla” din Chișinău și a continuat la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Ulterior, cortegiul funerar s-a îndreptat spre cimitirul Central ”Armenesc”, unde regretata artistă plastică îşi va dormi somnul de veci.
Președintele Maia Sandu a declarat că ”întreaga țară deplânge trecerea în neființă a unei artiste de geniu, a unei artiste căreia am avut onoarea și bucuria să-i fim contemporani. O pictoriță care și-a purtat cu o timiditate dârză sau cu dârzenie timidă drapelul credinței în arta sa, în misiunea-i pe acest pământ”.

”Adio, inegalabilă Doamnă a penelului… ”, a menționat șeful statului.

Iar ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a afirmat că ”Valentina Rusu-Ciobanu a fost un destin împlinit, o personalitate inegalabilă în istoria artelor plastice de la noi”.
Astăzi, 5 noiembrie, în Republica Moldova a fost decretată Zi de doliu național, în semn de comemorare a celebrei pictorițe Valentina Rusu-Ciobanu.
Amintim că în data de 1 noiembrie cunoscuta pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu, artistă a poporului, s-a stins din viață la vârsta de 101 de ani.
Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în Chișinău. În anii 1938-1940 a studiat la Școala de Arte din Chișinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iași (1941-1944). În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău.
Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii 1950, prezentând linia tradițională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe” etc. Se afirmă cu compoziția „La joc”. A pictat portrete ale multor personalități din arta și cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, C. Stamati, Ion Druță, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ș.a.
S-a implicat în domeniul scenografiei, realizând decorurile la spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul şi ultimul” de A. Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chișinău) şi „Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.
A expus lucrări personale la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Centrul „C. Brâncuși”, la Biblioteca Națională. A participat la expoziții de grup în străinătate: Franța, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania și în alte țări.
Pe parcursul vieții sale, Valentina Rusu-Ciobanu a fost distinsă cu mai multe premii de valoare. Pictorița este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obține Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei. În anul 2010 i se conferă titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău. În 2020, a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele plastice“, fiind acordat de președintele României, Klaus Iohannis.
Fluxul de știri
0