Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pământul, lovit de cea mai puternică furtună solară din ultimii ani

© Photo : National Aeronautics and Space AdministrationSchema apariției furtunii geomagnrtice pe pământ
Schema apariției furtunii geomagnrtice pe pământ - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Abonare
Oamenii de știință au comunicat despre declanșarea bruscă a uneia dintre celei mai puternice furtuni magnetice din ultimii câțiva ani de pe Pământ.
CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Pe Pământ a început brusc una dintre cele mai puternice furtuni magnetica din ultimii câțiva ani, instabilitatea câmpului magnetic se va menține cel puțin 2-3 zile, a anunțat joi Laboratorul de astronomie cu raze X al Soarelui al Institutului de Fizică al Academiei de Științe a Rusiei, citat de RIA Novosti.
“Pe la ora unu noaptea, ora Moscovei, pe Pământ s-a declanșat în mod neașteptat una din cele mai puternice furtuni magnetice din ultimii ani. Indicele activității geomagnetice, care în ultimele zile a scăzut lent până la un nivel calm (după câteva erupții la sfârșitul lunii octombrie), imediat după miezul nopții s-a înregistrat un salt brusc până la nivelul 7 (maxim este 9), ceea ce corespunde furtunii magnetice de nivelul trei, pe o scară de cinci de puncte”, este menționat în comunicat.
Savanții au explicat că, potrivit prognozei, instabilitatea câmpului magnetic al Pământului se va menține cel puțin 2-3 zile, însă atingerea repetată a actualelor nivele maxime este puțin probabilă.
Fizicienii au explicat că viteza vântului solar a crescut brusc de la 400, la peste 800 de metri pe secundă, iar densitatea plasmei interplanetare a crescut de aproximativ 100 de ori.
Cauza noii furtuni magnetice, potrivit cercetătorilor, este explozia solară de nivel M1.7 (clasa M presupune explozii puternice, care sunt urmate de clasa maximă X), care a avut loc acum două zile.
“Fizicienii urmează să cerceteze de ce puterea emisiei solare a fost subapreciată (iar prognozele au indicat doar o tulburare nesemnificativă, cel mult furtuni slabe). În ultimii patru ani, pe Pământ au fost înregistrate doar patru furtuni de acest fel: pe 12 mai 2021, 14 mai 2019, 26 august 2018 și 28 septembrie 2017. Alte evenimente majore în această perioadă nu au avut loc”, a specificat FIAN.
În afară de aceasta, pe Pământ se înregistrează acum una dintre cele mai puternice aureole boreale. Aproximativ la miezul nopții, zona aureolei s-a extins aproximativ pe toată suprafața peninsulei Scandinave. Acum aceasta s-a deplasat spre teritoriul Canadei, până la frontierele ei sudice.
doar în regiunile nordice, mai sus de 65 de grade latitudinii nordice.
Fluxul de știri
0