Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Zile libere pentru salariații care se vaccinează - detalii

© Photo : RTE_ChișinăuМобильный пункт вакцинации
Мобильный пункт вакцинации - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Abonare
Miniștrii au aprobat un proiect de hotărâre care prevede zile libere pentru persoanele angajate care se vor vaccina.
CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Angajații care se vor vaccina vor primi două zile libere. Zilele libere vor fi plătite și se vor acorda pentru fiecare doză de vaccinare anti COVID-19. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de miniștri în cadrul ședinței de astăzi, 3 noiembrie.
Proiectul de hotărâre asigură cadrul normativ necesar pentru a permite compensarea din bugetul de stat a cheltuielilor angajatorilor privind achitarea indemnizațiilor pentru șomaj tehnic, a indemnizațiilor pentru zilele libere acordate pentru îngrijirea copiilor până la 12 ani și a copiilor cu dizabilități în cazul sistării procesului educațional în regim fizic.

În plus, salariații vor primi două zile libere plătite pentru fiecare doză de vaccinare anti COVID-19 pe perioada stării de urgență în sănătate publică.

Aceste indemnizații pot fi solicitate de către angajatori prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică începând cu luna noiembrie 2021, și vor fi achitate de Casa Națională de Asigurări Sociale în cazul primelor două indemnizații și de către Serviciul Fiscal de Stat în cazul compensării costurilor salariale pentru zilele libere acordate pentru vaccinare.
Acces interzis  Politia - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Societate
Pacientă din secția COVID s-a aruncat în gol de la etajul 5 al unui spital din Capitală
Conform proiectului, pentru indemnizațiile acordate salariaților în șomaj tehnic și indemnizațiile acordate salariaților cu copii în vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități, care beneficiază de zile libere în cazul suspendării temporare a procesului educațional în regim fizic, a fost stabilit un plafon de 150 de lei pe zi, reprezentând circa 50% din câștigul salarial mediu lunar brut pe zi pe trimestrul II al anului 2021.
Pentru compensația privind implementarea măsurilor speciale de asigurare a securității, protecției vieții şi sănătății populației în caz de stare de urgență în sănătatea publică - un plafon de 450 lei pe zi, reprezentând circa 150% din câștigul salarial mediu lunar brut pe zi pe trimestrul II al anului 2021, conform datelor raportate de Biroul Național de Statistică.
Bolnav de COVID la spital - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Coronavirus
COVID-19 în Moldova: 42 de decese, printre care o tânără de 20 de ani
Fluxul de știri
0