Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Sandu nu recunoaște statutul de observator al Moldovei în Uniunea Economică Eurasiatică

© Пресс-служба президента КР / Султан Досалиев imagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Abonare
Maia Sandu nu recunoaște statutul de observator al Republicii Moldova în Uniunea Economică Euroasiatică.
CHIȘINĂU, 1 nov - Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, nu recunoaște statutul de observator al Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică. Declarația a fost făcut de șefa statului într-un interviu acordat pentru ziarul Kommersant, deși țara noastră a obținut statutul de observator în cadrul UEEA în anul 2018.
Sandu consideră că Moldova nu este observator în Uniunea Economică Eurasiatică, deoarece nu au fost îndeplinite toate procedurile de rigoare, conform legislației țării noastre.

"Nu au fost finalizate toate procedurile. Nu vă pot spune sigur care sunt, puteți verifica conform legislației Republicii Moldova, dar ceea ce știu este că mai mult decât un document semnat de fostul președinte nu s-a întâmplat nimic. Și nu credem că acest proces a fost finalizat", a declarat președintele țării.

După acest răspuns, Sandu a fost întrebată expres de către autorul interviului dacă Moldova este observator în UEEA, „oleacă” observator sau deloc observator?
„Dacă procedurile nu au fost finalizate, atunci nu”, a răspuns șeful statului.
De asemenea, ea a fost întrebată dacă urmează să fie finalizate procedurile de rigoare pe care le-a menționat, pentru ca Moldova să fie observator în această structură.
„Nu luăm în considerare această problemă”, a mai spus Sandu.
Iar la întrebarea jurnaliștilor dacă Moldova ar trebui să fie observator în cadrul UEEA, șefa statului s-a eschivat de la răspuns, lăsând să se înțeleagă că această întrebare trebuie adresată ministrului de Externe.
Amintim că Republica Moldova are statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice din anul 2018. Anterior, fostul președinte Igor Dodon a declarat că statutul de observator a fost acordat la propunerea președintelui rus, Vladimir Putin, și a fost susținută unanim de liderii țărilor membre ale UEEA. Oficialul a mai declarat că obținerea statutului de observator permite Chișinăului să colaboreze cu mai mult succes cu țările UEEA în domeniul comerțului, agriculturii, industriei, IT, economiei digitale și în multe alte sfere economice.
Сергей Глазьев - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2020
Republica Moldova
Glaziev, despre importanța statutul de observator al Moldovei în cadrul UEEA
Fluxul de știri
0