Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vaccinul antigripal a fost repartizat prin țară: Cine poate fi imunizat

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaVaccinarea antigripală
Vaccinarea antigripală - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2021
Abonare
Ministerul Sănătății informează că cetățenii se pot adresa la Centrele de Sănătate Publică din țară pentru vaccinarea antigripă.
CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Cele aproape o sută de mii de doze de vaccin antigripal recepționate recent de țara noastră au ajuns la Centrele de Sănătate Publică din țară. Ministerul Sănătății informează că toate dozele au fost distribuite în mod proporțional în Centrele de Sănătate Publică din Republica Moldova.
Ulterior, vaccinul va fi transportat, conform planurilor existente de imunizare, în instituțiile medico-sanitare pentru vaccinarea contigentelor profesionale și grupurilor cu risc sporit de îmbolnăvire.
Cele 50 de mii de doze vaccin GCFLU tetravalent donate de Task Force for Global Health poate fi administrat persoanelor de la vârsta de șase luni. Ministerul Sănătății informează că este cea mai sigură și eficientă metodă de preveni îmbolnăvirea de gripă.
La fel, instituția menționează că se permite administrarea concomitentă a vaccinului antigripal GCFLU tetravalent și a unei doze de vaccin împotriva COVID-19. În acest caz, administrarea se face cu seringi diferite și în locuri anatomice diferite.
Pentru evitarea îmbolnăvirilor cu gripă, specialiștii îndeamnă oamenii să respecte măsurile de profilaxie, care sunt asemănătoare cu cele impuse pentru protecția de COVID-19:
adresarea la medic la apariția primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate – spitalizarea;
evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
folosirea măștilor de protecție de către personalul medical și la domiciliu care asistă bolnavii (inclusiv cei care recoltează probe);
igiena personală, inclusiv igiena mâinilor;
evitarea aglomerațiilor
triajul epidemiologic în unitățile preșcolare și preuniversitare.
Potrivit șefului Secției Supraveghere Epidemiologică a Gripei și Infecțiilor Respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, în prezent, în țară sunt înregistrate două cazuri de gripă. Sunt primele cazuri din ultimii doi ani, pe motiv că anul trecut, în Moldova nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu gripă.
000 - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2020
Republica Moldova
OMS: Diferențele dintre simptomele de GRIPĂ și COVID - 19
Fluxul de știri
0