Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În această noapte se schimbă ora: Cum mutăm acele ceasornicului

ceas - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2021
Abonare
Trecerea la ora de iarnă va avea loc și în acest an. Din această noapte vom dormi mai mult.
CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. În noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021 vom trece la ora de iarnă. Acele ceasului se dau cu o oră înapoi, iar ora 04:00 va deveni ora 03:00. Astfel, ziua de 31 octombrie 2021 va fi cea mai lungă zi a anului, având teoretic 25 de ore.
Ora de iarnă este considerată însă ora standard. Sistemul cu ora de vară / ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.
În context, Republica Moldova a decis totuși trecerea și în acest an la ora de iarnă, doar că s-ar putea să fie pentru ultima dată. Cabinetul de Miniștri a dat aviz pozitiv unui proiect de lege ce prevede renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.
Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat măsura și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.
Schimbarea orei - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Societate
Medic, despre efectele asupra stării de sănătate a oamenilor în urma schimbării orei
Majoritatea oamenilor simt schimbarea orei, lucru care le crează probleme de sănătate. Opinia a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către doctorul Iurie Cușnir de la Centrul de Sănătate și Medicină Preventivă „Speranța” din Sărata Nouă, raionul Leova.
Potrivit medicului, în urma schimbării orei unii oameni pot resimți o stare de rău, lucru care poate fi acutizat în perioada pandemică.
”Oamenii simt dureri de cap, au insomnie, depresie, sunt mai nervoși, simt oboseala, stresul. Și dacă ne intersectăm și cu pandemia, lucrurile acestea cresc la o scară mai mare. Scade și performanța de lucru, concentrarea și memoria, digestia și alte lucruri. Unele persoane se restabilesc în 2-4 săptămâni, altora le trebuie timp mai lung”, a comunicat Iurie Cușnir.
Totodată, specialistul în sănătate a menționat că schimbarea orei influențează întreg organismul, atât partea psihică, cât și partea fizică. În rezultat crește riscul acutizării bolilor cronice.
”În primele trei zile crește riscul cu peste 10% a infarctului miocardic și a altor boli. Se pot acutiza bolile cronice”, a spus medicul.
Pentru a ameliora simptomele generate de schimbarea orei, Iurie Cușnir recomandă consumul de ceaiuri de plante, precum talpa gâștei, valeriana sau melissa (roiniță).
Precizăm că practica schimbării ceasurilor de două ori pe an a fost mult timp criticată de medici și psihologi. Experții consideră că acest lucru poate afecta în mod semnificativ ritmurile biologice ale corpului uman, poate duce la tulburări de somn, depresie, funcționarea defectuoasă a sistemului cardiovascular și a organelor digestive.
Fluxul de știri
0