Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fostul ministru al Eneregeticii Iacov Timciuc face prognoze legate de prețul la gaz

© Sputnik / Mihai CarausIacov Timciuc
Iacov Timciuc - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Abonare
Iacov Timciuc a vorbit în emisie la Radio Sputnik Moldova despre negocierile cu Gazprom și prețul la gaz care ar putea fi stipulat în noul contract, dacă se va ajunge la semnarea lui.
CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Fostul ministru al Eneregeticii Iacov Timciuc afirmă că scumpirea gazului este inevitabilă, ținând cont de tendințele la nivel mondial. El a estimat care ar putea fi prețul combustibilului albastru livrat de Gazprom.
Precizările au fost făcute în contextul în care la Sankt Petersburg au loc negocieri între ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și șeful concernului rus Alexei Miller, iar anterior Spînu a anunțat că s-a discutat despre stabilirea prețului în baza formulei din octombrie (790 de dolari per mia de metri cubi) și o potențială reducere de 25% în anumite condiții.

”Gazprom a spus că din tariful acesta de piață au apreciat la 790. Și ei au spus că din tariful acesta sunt gata să ne cedeze minus 25 la sută. Ei acum sunt la etapa când ne propun gazul cu 592 de dolari. Asta e poziția Gazpromului. Poziția noastră e că vrem 200-300. Și este normal că vrem mai ieftin. Dar cât este de real?”, se întreabă interlocutorul.

Iacov Timciuc susține că este ireal să fie păstrat tariful vechi la gaz.

”Acum noi importăm gazul din Rusia cu 790 de dolari, dar era 150 până acum. Tariful nu s-a schimbat acum. Cu ce Moldovagaz o să achite acest gaz pentru octombrie? Noi conștient agravăm situația companiei Moldovagaz. Trebuie imediat schimbat tarfiul”, a declarat Timciuc.

Fostul ministru al Energeticii a apreciat necogierile purtate de țara noastră cu Gazprom.
”Eu sunt optimist pentru că nu văd o situație care nu poate fi depășită. Trebuie să fim calmi și responsabili. Din informația care este în presa rusă și în presa noastră mie îmi pare că tratativele merg normal. Este un lucru firesc. Este o poziție și este alta. Mie îmi pare că rezultatul o să fie pozitiv”, spune Iacov Timciuc.
Dmitri Peskov, porte-parole du président russe - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Moldova și Rusia
Peskov, despre negocierile cu Moldova: Deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere
Fluxul de știri
0