Пресс-центр Спутник - Sputnik Moldova, 1920
Centrul de presă
Centrul de presă Sputnik Moldova este o platformă pentru dezbateri pe teme de actualitate, desfășurate în format de conferință sau videoconferință

Consecințele îmbătrânirii populației pentru sistemul de pensii din Republica Moldova

© Sputnik / Mihai Carausoameni, parc, toamna
oameni, parc, toamna - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Abonare
Reprezintă sau nu îmbătrânirea populației o amenințare pentru sistemul de pensii din Republica Moldova? Răspuns la această întrebare a oferit demograful Valeriu Sainsus.
CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Demograful Valeriu Sainsus a vorbit în cadrul emisiunii „#SputnikTalk” la Centrului de presă al Agenției de Presă și Radio Sputnik Moldova despre creșterea numărului de vârstnici în țară, dar și despre efectele acestui fenomen asupra bugetului asigurărilor sociale.
Valeriu Sainsus a fost solicitat în această problemă, dat fiind faptul că, din 1 octombrie, guvernarea a majorat pensia minimă până la 2000 de lei.
Potrivit datelor statistice, în ultimii cinci ani ponderea persoanelor în etate din grupa de vârstă 70-74 de ani a crescut cu 6 puncte procentuale.
În context, demograful consideră că riscurile, consecințele și amenințările la adresa bugetului asigurărilor sociale sunt foarte mari, atât pentru populație cât și pentru stat.

”Pentru stat sunt în contextul în care speranța de viață crește, categoria de populație care va recepționa pensie evident că va crește. Dar dacă vorbim pentru cetățean, este destul de îngrijorător pe măsura în care are loc devalorizarea pensiilor lor. Pentru că, la început, în primii ani de pensie, ea este destul de consistentă, dar după 10-15 ani de pensie, desigur, devalorizarea este drastică și deseori această pensie nu asigură nici existența pentru o zi, nu tocmai pentru o lună”, a comunicat expertul.

Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Economie
Chicu: Majorarea pensiei din bani împrumutați - o bombă cu ceas pentru sistemul financiar
Ce ține de majorarea recentă a pensiei minime pentru unele categorii a populației, Valeriu Sainsus este de părerea că este un lucru benefic. Nici guvernele trecute, nici guvernele actuale, susține interlocutorul, nu au ținut cont de speranța de viață.

”Au mărit mai mult vârsta de pensionare decât a crescut speranța de viață. Ceea ce este o încălcare a drepturilor omului”, a spus conferențiarul universitar la Academia de Studii Economice din Moldova, Valeriu Sainsus.

Demograful consideră că pentru o contribuție de 30-35 de ani cotizați la pensie, statul trebuie să întrețină cetățenii cel puțin 10-15 ani, lucru care nu se respectă în Republica Moldova.
În același timp, Sainsus salută decizia unor oameni în etate de a continua să lucreze după ce ating vârsta de pensionare. Însă, consideră el, numărul lor este mic din cauza stării de sănătate și epuizării fizice.
Люди в городе - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2021
Analize și opinii
Dezastrul demografic se accentuează: Moldovenii ar putea rămâne fără pensii
Fluxul de știri
0