Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Fosta consilieră a lui Trump: Care este marele atu al lui Putin

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Abonare
Fosta consilieră a lui Trump, Fiona Hill, a dezvăluit detaliile întrevederii dintre Trump și Putin la Helsinki și a explicat care sunt diferențele dintre cei doi lideri
BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Fosta consilieră pentru relațiile cu Rusia a ex-președintelui SUA, Donald Trump - Fiona Hill, a dezvăluit într-un articol publicat în revista Foreign Affairs unele detalii a întrevederii lui Trump și Putin la Helsinki în 2018.
Potrivit ei, în timpul conferinței de presă Trump a fost derutat de întrebările jurnaliștilor despre pretinsa imixtiune a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. Din acest motiv nu s-a reușit crearea unei impresii bune în fața lui Putin, nici pregătirea terenului pentru următoarele negocieri.
Hill susține că orice confirmare a suspiciunilor de cooperare a fostului președinte american cu Rusia era echivalentă cu recunoașterea că nu a învins de sine stătător în alegeri. Cu toate acestea, liderul american nu a reușit să răspundă demn reporterilor, pentru că aceștia “au lovit direct în miezul incertitudinii lui”. Totodată, Putin a sesizat starea de spirit a omologului său, menționează fosta consilieră.
“Stăteam în fața tribunei, în timp ce Trump vorbea, alături de consilierului pentru securitatea națională și secretarul de stat. Am observat cum ei s-au încordat ușor și m-am gândit că aș putea simula niște convulsii, pentru a mă arunca în jurnaliștii din spatele meu. Pur și simplu, voiam ca totul să se termine”, a povestit fost consilieră.
În opinia ei, în ciuda așteptărilor observatorilor americani, chiar și președintele rus era un pic îngrijorat, pentru că remarcile neglijente ale lui Trump riscau să provoace o reacție negative în SUA, influențând politica față de Moscova.
Актриса и певица Наталия Орейро  - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Rusia
Vladimir Putin i-a acordat cetățenia Rusiei Nataliei Oreiro
“Înțelegerile modeste despre următoarele întrevederi la cel mai înalt nivel s-au avaporat. Ieșind din cameră, Putin a spus purtătorului său de cuvânt, la o distanță la care putea fi auzit și de traducător, că această conferință de presă a fost o “prostie””, scrie Hill.
Pe lângă descrierea summitului, fosta funcționară a relatat despre diferențele importante dintre Vladimir Putin și Donald Trump, care în opinia ei, vrea să-l imite pe liderul rus. În special, Hill consideră că spre deosebire de fostul lider american, șeful statului rus încearcă să unească țara, prin crearea unui singur câmp cultural.
“Putin urmărește promovarea unei singure culturi și identități ruse sintetice, pentru a depăși conflictele interne din trecut, care au destabilizat și distrus atât Imperiul Rus, cât și Uniunea Sovietică. Faptul că Putin aspiră la o Rusie unită, în timp ce Trump voia în perioada mandatului său să existe mai multe Americi – e ceva mai mult decât o simplă diferență a stilurilor politice: e un moment de o importanță critică”, a explicat ea.
Donald Trump a fost acuzat în mai multe rânduri că îl simpatizează pe Putin. Liderul american chiar ar fi spus că planifica să dăruiască președintelui Rusiei niște apartamente în Trump Tower, pe care voia să-l construiască în Moscova.
În afară de aceasta, în presa occidentală apărea frecvent afirmații că Trump ar fi beneficiat de sprijinul Kremlinului în alegerile din 2016. Rusia a respins în mai multe rânduri aceste speculații. Ulterior, procurorul special Robert Mueller a stabilit în urma unei investigații că nu există nicio dovadă a unui complot cu autoritățile ruse.
Fluxul de știri
0