Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ciurea: Eșecul guvernării în negocierile cu Gazprom ar putea scoate oamenii în stradă

© Sputnik / Mihai CarausCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Analistul politic Corneliu Ciurea a anticipat care ar fi consecințele politice ale posibilului eșec în negocierile cu Gazprom pentru guvernarea PAS.
CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Analistul politic Corneliu Ciurea crede că posibilul eșec al guvernării în negocierile cu Gazprom ar putea să coste scump Partidul Acțiune și Solidaritate, întrucât va crește valul de nemulțumire în rândul cetățenilor. Aprecierea a fost făcută de expert în emisie la Radio Sputnik Moldova.
Aceste precizări au fost făcute în contextul în care ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, miercuri va pleca din nou în Federația Rusă. De această dată el se va întâlni la Sankt Petersburg cu directorul Gazprom Alexei Miller. Vizita are ca scop negocierea un contract avantajos de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova.

"Este o încercare foarte grea pentru acest guvern. În cazul unui eșec răsunător va însemna un lucru foarte clar și concret - că vom îngheța cu toții la iarnă. Guvernații se vor trezi cu niște probleme politice foarte serioase, inclusiv cu ieșirea masivă a oamenilor în stradă", mai menționează analistul.

Corneliu Ciurea speră că în scurt timp se va ajunge la un acord, iar aceste eșecuri sunt totuși temporare.

"Să rămânem fără gaz rusesc la început de iarnă este o mare problemă. În cazul cu piețele alternative este și mai scump. Guvernul a cerut un preț mai mic decât cel de pe piață și a acționat în interesul cetățenilor, doar că nu au acționat potrivit intereselor Gazprom-ului, care are un cuvânt greu de spus în această discuție", punctează Ciurea.

Analistul politic spune că prețul propus de Gazprom și reducerea de 25 la sută formează un preț relativ bun în condițiile actuale. Doar că se pare că nu îl putem accepta pentru că este mult prea mare pentru capacitățile economice ale țării noastre.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Societate
Expert rus: Cât ar putea să ne coste gazul cumpărat de la Gazprom

Criza gazelor din Moldova

În data de 25 octombrie Guvernul Republicii Moldova a informat că Energocom a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG.
Guvernul a anunțat că este vorba despre o achiziție de probă care vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.
Tot pe 25 octombrie ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a declarat că miercuri la Sankt Petersburg va avea loc o nouă rundă de discuții pentru prelungirea contractului cu Gazprom.
Spînu a anunțat ce ofertă la gaz a primit din partea Rusiei la ultima rundă de negocieri.
„Discuțiile au fost referitor la stabilirea prețului în baza formulei din octombrie și o potențială reducere de 25% în anumite condiții”, a spus ministrul.
În octombrie Moldova plătește 790 de dolari pentru mia de metri cubi ce gaz.
Gazprom a anunțat pe 23 octombrie că nu va prelungi contractul cu Moldova, dacă autoritățile moldovene nu vor plăti integral datoria de peste 700 de milioane de dolari.
Reprezentantul concernului rus Serghei Kuprianov a declarat că situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților republicii.
"S-a creat o situație foarte dificilă cu furnizarea gazelor rusești către Moldova. Vina pentru aceasta revine în totalitate autorităților moldovenești. Vorbim despre criza neplăților din partea Moldovei pentru gazul rusesc. (...) Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus Kuprianov.
Kuprianov a explicat că republica a acumulat o datorie pentru gazul deja furnizat.
„În prezent, suma datoriei este de 433 milioane dolari și, ținând cont de întârzierea efectuării plăților, suma totală datorată este de 709 milioane dolari.
În același timp, reprezentanții Moldovei, din anumite motive, nu vor să recunoască suma acumulată a datoriei. De asemenea, reprezentanților Moldovei nu le place prețul gazului, deși prețurile aici sunt clare și transparente", a adăugat el.
Kuprianov a spus că Gazprom este gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor către Moldova cu rambursarea integrală a datoriei.
„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească solicită prelungirea contractului de furnizare a gazelor pentru lunile octombrie și noiembrie ale acestui an. Gazprom a mers și aici în întâmpinare - a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie, dacă partea moldovenească va plăti integral pentru livrările din septembrie și octombrie curent”, a spus el.
Kuprianov a menționat că „dacă plata pentru aprovizionarea cu gaze nu este efectuată integral și, în consecință, un nou contract nu este semnat de la 1 decembrie anul curent, atunci Gazprom va opri aprovizionarea cu gaze a Moldovei”.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a anunțat duminică că nu a ajuns la o înțelegere cu Gazprom în urma ultimei runde de negocieri și că prețul pe care l-ar cere concernul rus ar fi chiar mai mare decât cel de piață.
„Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune. Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare”, a spus Spînu.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Politică
Gavrilița spune care este prețul aproximativ al gazului cumpărat din Polonia
Anterior Spînu a mai fost în Federația Rusă, unde a discutat cu reprezentanții Gazprom despre asigurarea Moldovei cu gaze. Atunci el s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus atunci Andrei Spînu.
În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Apoi, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze.
Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Moldova a solicitat apoi ajutor Ucrainei în aprovizionarea cu gaz, iar Kievul a anunțat că va transmite gaz țării noastre pe bază rambursabilă.
"Credem că ne putem permite să facem acest lucru și spunem că acest gaz nu va fi furnizat pentru bani, ci va fi dat pentru o anumită perioadă, astfel încât Moldova să ne returneze acest gaz", a declarat Alexei Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
El a spus că Kievul este interesat ca Moldova să aibă gaze, întrucât țările sunt unite printr-un singur sistem energetic, iar în Ucraina „există un anumit teritoriu care primește gaze din Moldova”.
Pe 22 octombrie, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sectorul energetică pentru 30 de zile.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0