Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea Constituțională s-a pronunțat pentru limitarea imunității deputaților

© Sputnik / Anatolii KiriakЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Abonare
În curând, organele de urmărire penală vor putea să efectueze măsuri de anchetă împotriva deputaților suspectați de infracțiuni fără a se adresa parlamentului.
CHIŞINĂU, 26 oct - Sputnik. Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa deputaților din partidul de guvernământ PAS privind modificarea Constituției, astfel încât să fie limitată imunitatea parlamentară.
Autorii inițiativei propun modificarea articolului 70 din Constituție pentru ca deputații care sunt suspectați de corupție, spălare de bani, îmbogățire ilegală și abuz de putere să poată fi reținuți, arestați și percheziționați fără a solicita permisiunea legislativului.
„Inițiativa înaintată de 63 de deputați parlamentari a fost prezentată în conformitate cu prevederile articolului 141. Proiectul constituțional se încadrează în termenii revizuirii Constituției și poate fi supus parlamentului spre examinare”, a spus președintele Curții Constituționale Domnica Manole.
Ea a adăugat că, conform legislaţiei, acest proiect de lege poate fi adoptat de parlament nu mai devreme de jumătate de an de la adoptarea deciziei Curţii Constituţionale.
Textul proiectului de lege menționează doar șase tipuri de infracțiuni pentru care nu este necesară permisiunea parlamentară ca să fie ridicată imunitatea deputatului: corupție activă sau pasivă, abuz de putere, profit din influență, îmbogățire ilegală și spălare de bani.
În cazul în care deputații vor fi suspectați de toate celelalte tipuri de infracțiuni, va fi aplicată procedura veche, prin care i se cere Parlamentului mai întâi să ridice imunitatea, apoi va fi pornită urmărirea penală.
Potrivit articolului 70 din Constituție, „un deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.
Fluxul de știri
0