Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Criza gazelor: Uniunea Europeană anunță sprijin Republicii Moldova

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimedia5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе
5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Abonare
Republica Moldova ar putea primi ajutor de la Uniunea Europeană în depășirea crizei gazelor naturale.
CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Uniunea Europeană analizează măsuri suplimentare de sprijin pentru Republica Moldova privind depășirea crizei din sectorul gazelor naturale. Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe pagina sa de Twitter, după o discuție telefonică cu președintele Maia Sandu.
Discuția celor doi oficiali vine după ce, acum două săptămâni, Republica Moldova a solicitat ajutor țărilor Uniunii Europene în vederea asigurării cu gaze naturale. Asta după ce negocierile cu concernul rus Gazprom nu au ajuns la un consens.
În discuția telefonică a președintelui Comisiei Europene și președintelui Republicii Moldova, Ursula von der Leyen a asigurat-o pe Maia Sandu că Uniunea Europeană va oferi sprijin pentru soluționarea problemei.
„Experții noștri se află deja pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației. În prezent, examinăm măsuri suplimentare de sprijin”, a scris președintele Comisiei Europene.
La postarea Ursulei von der Leyen de pe pagina de Twitter, internauții s-au arătat nemulțumiți de mesaj.
"Sunt în stare acești experți să printeze energie precum printează euro?", a scris un internaut.

"Nu văd conducte suficient de mari din Europa spre Moldova", a scris un alt internaut.

" Există o altă întrebare ce necesită a fi clarificată. Vor fi plătitorii europeni de impozite cei care vor achita gazul consumat de către moldoveni? Dumneavoastră trebuie să explicați asta!", a scris un internaut.

Amintim că negocierile cu concernul rus ar fi eșuat din mai mult motive, iar unul din ele ar fi dezacordul părții moldovenești față de prețul mare pentru o mie de metri cubi pe care îl oferă Gazprom.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Economie
Expert: Va reuși sau nu Moldova să obțină un preț bun pentru gazul rusesc?
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, declara că prețurile „nu sunt justificate și nu sunt realiste pentru Moldova”.
Totodată, el a anunțat că negocierile cu concernul rus vor continua, iar pe 27 octombrie va merge din nou la Moscova. De această dată, Spînu se va întâlni cu șeful Gazprom, Alexei Miller. Totodată, Spînu a spus că autoritățile de la Chișinău explorează și „modalități alternative de furnizare a gazului” din România, Ucraina și alte țări ale UE.
Ulterior, pe 25 octombrie, Republica Moldova a efectuat prima achiziție din surse alternative. Astfel, pe 26 octombrie, țara noastră a primit gaze de la o companie de stat din Polonia, cu care Republica Moldova a încheiat un contract de probă privind livrarea a un milion de metri cubi de gaze.
Precizăm că necesarul de gaze pentru luna octombrie, doar pentru malul drept al Nistrului a constituit 80 de milioane de metri cubi, iar țara noastră a primit doar 54 de milioane, cele 67% de care se vorbea anterior.
Așadar, gazul natural livrat de Polonia, poate ajunge pentru doar câteva ore, iar Republica Moldova este nevoită să caute alte surse de unde ar putea primi gaz natural.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Societate
Expert rus: Cât ar putea să ne coste gazul cumpărat de la Gazprom
Fluxul de știri
0