Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Care sunt persoanele cu contraindicație la vaccin împotriva COVID-19

© Inquam Photos / OCTAV GANEAVaccinare anti-COVID în România – doza 3
Vaccinare anti-COVID în România – doza 3 - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Abonare
Specialistul Gindrovel Dumitra a explicat că în România sunt persoane hiperalergice care au contraindicație clară pentru vaccin, însă sunt și persoane cu boli cronice cărora medicii nu le recomandă vaccinarea.
BUCUREȘTI, 26 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Cine nu se poate vaccina? Iată o întrebare la care a răspuns medicul Gindrovel Dumitra, membru al Grupului de lucru de Vaccinologie.
Acesta a explicat că, practic, discutăm de două tipuri de contraindicații absolute – șocul anafilactic suferit la o doză anterioară de vaccin, respectiv la trombocitopenia care apare după administrarea unei doze de vaccin.
Gindrovel Dumitra a subliniat că, în afară de acestea, există o paletă destul de largă de contraindicații temporare unde pot fi enumerați pacienții aflați în tratament cu imunosupresoare sau chimioterapie.
În aceste cazuri data la care se administrează vaccinul trebuie aleasă împreună cu medicul curant, astfel încât beneficiul să fie maxim.
”Dar în nici un caz nu vorbim de contraindicație definitivă: la acești pacienți se poate administra vaccinul!” - a subliniat medicul invitat în direct la News Hour with CNN de la antena3.ro.
Mai mult decât atât, specialistul a explicat că reacții adverse au mai apărut după administrarea unui anumit tip de vaccin. Ce este de făcut într-o asemenea situație?
Ei bine, medicul Gindrovel Dumitra a precizat că, în acest caz, se recomandă folosirea vaccinului de pe altă tehnologie.
Astfel, dacă a apărut o reacție adversă la vaccinul bazat pe adenovirus, bazat pe vector viral, atunci se va folosi la rapel vaccinul pe bază de ARN mesager, precum și invers.
”Există soluții pentru persoanele care într-un fel sau altul se află în situația de a nu își administra același tip de vaccin”, a punctat medicul.
Fluxul de știri
0