Moldova cumpără gaz din UE: A semnat primul contract de achiziție din surse de alternativă
19:28 25.10.2021 (actualizat: 17:29 26.10.2021)
© Sputnik / Pavel Lvov
/ Abonare
Un milion de metri cubi de gaz natural din surse alternative au fost achiziționate.
CHIȘINĂU, 25 oct - Sputnik. Republica Moldova a efectuat prima achiziție de gaz natural din surse alternative. Guvernul Republicii Moldova informează că astăzi, 25 octombrie, Energocom a semnat un contract de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG.
Asta după ce astăzi, Energocom a anunțat un tender pentru achiziționarea gazului natural din surse alternative.
„Este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale”, anunță Guvernul printr-un comunicat de presă.
Executivul nu a anunțat însă care este prețul pentru o mie de metri cubi pe care îl va achita țara noastră companiei poloneze, dar a asigurat cetățenii că tariful pentru gazele naturale pentru consumatori rămâne neschimbat.
Totodată, Guvernul informează că negocierile cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung continuă. Precizăm, contractul cu Gazprom expiră, duminică, 31 octombrie.
Negocierile care au avut loc până acum cu Gazprom nu au adus încă un rezultat. Nici după mai multe încercări nu s-a reușit semnarea unui nou contract de livrare a gazelor din Federația Rusă. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că va merge miercuri la Sankt Petersburg pentru a se întâlni de această dată cu șeful concernului rus, Alexei Miller.
„Am mers la Moscova pentru a negocia cu onestitate și cu respectarea interesului cetățeanului Republicii Moldova. Am mers pentru a discuta despre un contract pe termen lung cu Gazprom pentru a asigura țara și oamenii noștri cu gaze. După discuția de la Moscova noi rămânem în continuare în comunicare cu Gazprom. Discuțiile sunt dificile, dar miercuri vom avea o nouă discuție la Sankt Petersburg cu domnul Miller”, a spus Spînu.
Ministru Infrastructurii a menționat că speră să ajungă la un compromis cu concernul rus Gazprom. Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 de dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus atunci Andrei Spînu.
În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom. Între timp, autoritățile de la Chișinău au decis achiziționarea gazului natural din surse alternetive. Astfel, prim achiziție va veni din Polonia.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus atunci Andrei Spînu.
În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom. Amintim, ministrul Spînu a mai fost în Federația Rusă. Prima dată s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
În cadrul celei de-a doua vizită, Spînu la însoțit pe Vlad Kulminski, reprezentantul Guvernului delegat să discute cu Gazprom despre asigurarea Moldovei cu gaze naturale. Nici această vizită nu a adus rezultate pozitive. Pentru luna octombrie țara noastră achită un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz natural. Din 1 noiembrie Moldova riscă să nu mai importe gaz de la compania Gazprom, care ar putea sista livrarea gazelor către Republica Moldova, dacă statul nu va achita datoria de 709 milioane.