Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se va întâmpla cu sinistrații în urma incendiului de la Buiucani

© Sputnik / Evghenii PanasencoПожар на мансарде по ул. Ион Пеливан 17/3
Пожар на мансарде по ул. Ион Пеливан 17/3 - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2021
Abonare
CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. În Chișinău nu se mai construiesc mansarde, dar cele care au fost ridicate înainte de această interdicție s-au construit cu grave abateri, susține primarul Chișinăului Ion Ceban.
El a precizat că Primăria Capitalei demult nu mai eliberează acte permisive pentru construcția mansardelor și că anterior acestea au fost construite fără a se respecta procesul tehnologic.
Declarațiile au fost făcute astăzi de edilul-șef după ce a mers pe strada Ion Pelivan ca să evalueze pagulebe incendiului de proporții. Totul s-a întâmplat duminică în jurul orei 13:30. 70 de pompieri și salvatori au luptat ore în șir pentru a stinge flăcările.
Potrivit lui Ceban, experții urmează să evalueze prejudiciile, iar apoi Primăria vaoferi ajutor.
Primarul a menționat că sinistrații au fost cazați în cămine și hoteluri până se va soluționa problema cu locuințele.
„Cred că în câteva zile vom face regulă aici. Urmează expertiza pe care o vom face. Așa cum spuneam, voi merge la Consiliul Municipal Chișinău sau vom apela la fondul de rezervă, dacă ne ajung bani acolo ca să vedem cum putem compensa, ce putem face. Facem și un apel deschis către toți constructorii, pentru că sunt din această breaslă, să vină să ajute”, a precizat Ion Ceban.
Primarul a menționat că se vor deschide și conturi bancare pentru ca doritorii să-i poată ajuta pe sinistrați. Ceban a menționat că nu doar proprietarii apartamentelor de la mansardă au avut de suferit, dar și cei de la etajele de mai jos, pe motiv că, atunci când s-a stins incendiul, apa a curs în apartamentele de la etajele inferioare.
Amintim că în după-amiaza de ieri, în jurul orei 13:30, un incendiu puternic a izbucnit într-un bloc din sectorul Buiucani al Capitalei. 70 de pompieri și salvatori au fost fața locului pentru a stinge flăcările.
Potrivi ofițerului de presă al IGSU Liliana Pușcașu, focul ar fi izbucnit într-un apartament de la etajul șase al blocului de locuit, iar ulterior flăcările s-au răspândit pe întreaga mansardă.
Un incendiu similar s-a produs în anul 2014 în sectorul Botanica al Capitalei. Atunci 28 de apartamente de la mansarda unui bloc au fost mistuite de flăcări.
Fluxul de știri
0