Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Legile nu trebuie să fie elaborate și adoptate în grabă

© Sputnik / Miroslav RotariПравосудие
Правосудие - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2021
Abonare
Legile adoptate în grabă pot avea efecte negative asupra justiției, dar și a societății în general. De această părere este expertul în drept Iurie Mărgineanu.
CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. Juristul Iurie Mărgineanu a declarat în studioul Sputnik Moldova că în Moldova multe legi sunt adoptate în grabă, asta deși acestea necesită o studiere minuțioasă pentru a vedea care vor fi efectele în timp. Expertul a menționat că în perioada 2011 - 2012, Parlamentul a adoptat 300 de legi, iar după votarea lor în cea de-a doua lectură, ele au intrat în vigoare.
„Pentru a include legea în principalul cadru juridic al Republicii Moldova este necesar să se efectueze o muncă minuțioasă. În primul rând, este necesar să se studieze în mod sistematic legea adoptată și impactul acesteia asupra principalelor reglementări ale statului pentru a evita contradicțiile”, a spus expertul.
Mărgineanu a vorbit și despre cazurile când se face lobby pentru anumite legi care sunt menite să apere interese cuiva. Potrivit lui, în astfel de cazuri, puțini oameni se gândesc la modul în care noua lege se va manifesta în principalele ramuri ale dreptului.

„În al doilea rând, mă miră dorința de a modifica toate instituțiile juridice din Moldova și de a alinia legislația internă moldovenească la valorile europene, în schimbul laudelor din Europa și a eliminării monitorizării Comisiei Europene”, a spus Mărgineanu.

Expertul a criticat noua Legea Procuraturii, care a fost modificată fără a se ține cont de influența acesteia asupra celorlalte organe de drept, numind-o „o prostie mare”, care se va face simțită peste câțiva ani.
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Politică
Voronin și Bolea contestă la CC modificările la legea Procuraturii
Fluxul de știri
0