Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un pisic a fost salvat ca prin minune în timpul incendiului de la Buiucani - VIDEO

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaLăbuțele unei pisici
Lăbuțele unei pisici - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Abonare
O locatară a blocului din strada Ion Pelivan din Chișinău, care astăzi a fost cuprins de un incendiu devastator, și-a recuperat pisicul blocat în apartament.
CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. Stăpâna pisicului i-a povestit corespondentului Sputnik Moldova că a animalul a rămas blocat în apartament, după ce clădirea a fost cuprinsă de flăcări.
Locuința sa se află la etajul 5, sub mansarda devastată de foc. Tânăra afirmă că pisicul era speriat de moarte când l-a găsit. Ea a putut să-și recupereze animalul după ce pompierii au localizat incendiul și le-au permis locatarilor să intre în apartamente ca să-și ia strictul necesar.
„Din fericire, pisicul nostru a rămas în viață. Ne temeam foarte tare. Era la etajul cinci, iar deasupra totul ardea. Ne-am temut că el pur și simplu se va asfixia cu fum. Am avut noroc. Ca prin minune. El se ascundea pe frigider. Tremura totul, dar l-am luat și l-am pus în cușcă și totul este în regulă cu el”, a spus Ecaterina, proprietara patrupedului.
40 de familii care locuiau la etajele superioare ale blocului din strada Ion Pelivan, cuprins de flăcări în această după-amiază, au rămas pe drumuri.
Primăria Chișinău va asigura cazarea lor temporară în două cămine și într-un hotel, a anunțat pretorul sectorului Buiucani Vadim Brânzaniuc, care a mers la fața locului să discute cu oamenii.
„Avem identificate circa 90 de locuri de cazare. Pentru toți va fi asigurat locul de somn, masa, iar deja luni din fondul de rezervă vom vedea de ce ajutor pot beneficia oamenii pentru a le asigura minim confort. Vă dați seama că oamenii, în special cei de la mansardă, au rămas fără nimic”, a spus pretorul sectorului Buiucani Vadim Brânzaniuc.
Acum autoritățile au și o altă preocupare - să aibă grijă ca întreaga clădire să nu aibă de suferit.
„Evident că va fi o evaluare. Evident că primu lucru care trebuie făcut este conservarea, după ce vom avea un act de la Agenția Supraveghere Tehnică, să vedem care este starea clădirii. Evident că clădirea trebuie conservată. Celelalte apartamente trebuie protejate, deoarece suntem în pragul iernii”, a mai spus Brînzaniuc.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat anterior că incendiul puternic care a izbucnit în această după-amiază la mansarda unui bloc din sectorul Buiucani al Capitalei a fost localizat. Pompierii sunt încă la fața locului pentru a lichida arderea și pentru a spăla și demonta construcția mansardei.
IGSU a precizat că, în momentul intervenției, un pompier s-a ales cu traumatisme și a fost transportat la Institutul de Medicină Urgentă, pentru a primi îngrijiri medicale. Ofițerul de presă al IGSU a precizat că acesta se afla în afara oricărui pericol. Alte victime nu au fost înregistrate.
Totodată, IGSU a menționat că suprafața afectată de foc este de circa 800 de metri pătrați.
Aceste precizări vin în contextul izbucnirii incendiului într-o mansardă a unui bloc de locuit din sectorul Buiucani al Capitalei.
Amintim că în această după-amiază, în jurul orei 13:30, un incendiu puternic a izbucnit într-un bloc din sectorul Buiucani al Capitalei. 70 de pompieri și salvatori sunt la fața locului pentru a stinge flăcările.
Potrivi ofițerului de presă al IGSU Liliana Pușcașu, focul ar fi izbucnit într-un apartament de la etajul șase al blocului de locuit, iar ulterior flăcările s-au răspândit pe întreaga mansardă.
Un incendiu similar s-a produs în anul 2014 în sectorul Botanica al Capitalei. Atunci 28 de apartamente de la mansarda unui bloc au fost mistuite de flăcări.
Fluxul de știri
0