Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor activa în regim de Cod portocaliu pe perioada stării de urgență: Despre ce este vorba

© Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAIA fost activat Centrul de Dirijare în Situația Excepțională
A fost activat Centrul de Dirijare în Situația Excepțională - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Abonare
A fost activat un centru ce va activa în regim de Cod portocaliu și va monitoriza situația în domeniu gazelor naturale. Vedeți cine face parte din Centrul de Dirijare în Situații Excepționale.
CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. Autoritățile au decis să activeze Centrul de Dirijare în Situații Excepționale pentru a completa activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale și a ministerelor implicate în gestionarea crizei de gaze naturale pe perioada stării de urgență.
Asta se întâmplă în contextul în care Guvernul a venit vineri în Parlament cu hotărârea de instituire a stării de urgență în domeniul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile, iar Legislativul a adoptat-o. Decizia a fost luată după ce, potrivit premierului, negocierile care au avut ieri la Moscova privind livrarea gazelor către Republica Moldova nu au avut rezultatul așteptat.
Centrul de Dirijare în Situații Excepționale a început să activeze de astăzi și va funcționa în regim de Cod portocaliu, ceea ce înseamnă că reprezentanții IGSU și a altor ministere vor monitoriza situația în sectorul gazelor naturale din țară non-stop. Potrivit IGSU, centrul este condus de secretarul de stat al MAI Alexandru Oprea.
Totodată, în cadrul centrului activează și reprezentanți ai următoarelor instituții: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Economiei, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Apărării, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Mediului, Serviciul de Informații și Securitate, dar și subdiviziunile MAI: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul Management Operațional.
„Centrul vine să completeze activitatea ministerelor care sunt implicate într-un exercițiu de elaborare a planurilor de funcționare a domeniilor gestionate în condițiile situației excepționale - situație de alertă pe piața gazelor naturale și va asista Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova în gestionarea situației”, se menționează în comunicatul de presă al IGSU.
Totodată, este de menționat faptul că în baza deciziei CSE, în perioada stării de urgență. în țară vor activa și Punctele Teritoriale de Dirijare în Situații Excepționale. Potrivit IGSU, acest lucru va permite o monitorizare continuă a situației din teritoriu.
Precizăm că începând de vineri, 22 octombrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova este instituită stare de urgență în domeniul aprovizionării cu gaze naturale. O decizie în acest sens a fost luată de deputați la propunerea Guvernului, pentru un termen de 30 de zile, adică până pe 20 noiembrie.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Politică
Spînu face dezvăluiri despre negocierile cu Gazprom: Dorim o nouă rundă de discuții
Amintim că pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să instituie starea de alertă în sectorul gazelor naturale pe motiv că nu a fost semnat deocamdată un nou contract de livrare a gazelor cu ”Gazprom”.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0