Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

A apărut o nouă mutație a coronavirusului - AY.4.2, e posibilă o răspândire la scară largă

© REUTERS / THILO SCHMUELGENcoronavirus
coronavirus - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2021
Abonare
„Varianta AY.4.2 a tulpinii Delta se găsește deja în cazuri izolate în Rusia, după cum rezultă din rezultatele secvențierii genomilor coronavirusului SARS-CoV-2 depus în baza de date VGARus.
O nouă variantă a tulpinii „Delta” a coronavirusului - AY.4.2 - a fost detectată în cazuri izolate în Rusia, este posibil ca aceasta să se răspândească, a anunțat Kamil Hafizov, șeful grupului științific pentru dezvoltarea de noi metode de diagnosticare a bolilor umane la Institutul Central de Cercetare a Epidemiologiei din Rospotrebnadzor.
Ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid, a recunoscut ieri că o nouă variantă a tulpinei „Delta” a COVID-19 se răspândește în Marea Britanie.
Potrivit oamenilor de știință britanici, noua variantă AY.4.2 poate fi cu 10-15% mai infecțioasă decât tulpina Delta.

„Varianta AY.4.2 a tulpinii Delta se găsește deja în cazuri izolate în Rusia, după cum rezultă din rezultatele secvențierii genomilor coronavirusului SARS-CoV-2 depus în baza de date VGARus. În unele cercuri, noua variantă genică este numită delta plus, dar același nume se referea anterior la o altă variantă și, prin urmare, există acum o anumită confuzie", a declarat Hafizov jurnaliștilor.

El a explicat că varianta AY.4.2 este una dintre numeroasele ramuri ale liniei „delta”, care are probabil mai multe avantaje față de varianta originală și alte variante ale virusului. Este încă dificil de spus pe cât este mai contagioasă mutația, oamenii de știință investighează această problemă.
Hafizov a menționat că probabilitatea unei răspândiri pe scară largă a AY.4.2 în Rusia și în lume este destul de mare.
"Frecvența acestei sublinii este în creștere, dar experții nu cred că ea este cea care e responsabilă pentru continuarea numărului mare de cazuri zilnice de infecție cu coronavirus în diferite țări", a adăugat el.
Reprezentantul Rospotrebnadzor nu a exclus că acest tip de „deltă” ar putea provoca o creștere suplimentară a incidenței. El a subliniat că numai vaccinarea poate ajuta în lupta împotriva acesteia, în special în rândul celor care nu au avut încă COVID-19.
Модель коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Coronavirus
Israelul a depistat primul caz de mutație a variantei Delta la un copil întors din Moldova
În același timp, Hafizov a asigurat că vaccinurile utilizate în Rusia sunt destul de eficiente împotriva AY.4.2.
„Nu este atât de diferită încât să schimbe drastic capacitatea de legare la anticorpi. Și judecând după faptul că are mutații ale proteinei S, atunci cel mai probabil este mai asociată cu infecțiozitatea și nu cu severitatea bolii", a explicat epidemiologul.
Fluxul de știri
0