Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Cine va veni în fruntea PSRM, după plecarea lui Dodon

© Photo : Miroslav RotariPartidul Socialiștilor din Republica Moldova
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2021
Abonare
PSRM nu va dispărea prea curând de pe arena politică, iar în partid sunt numeroase persoane care pot prelua funcția de președinte al PSRM după plecarea lui Dodon. Declarația a fost făcută de analistul politic Igor Volnițchi.
CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. PSRM este un partid puternic susținut de electoratul de stânga și nu va dispărea prea curând de pe arena politică din Moldova. Totodată, după plecarea lui Dodon, în fruntea partidului ar putea ajunge Zinaida Greceanîi, Corneliu Furculiță, Vlad Batrâncea sau chiar Ion Ceba, susține analistul politic Igor Volnițchi.
Declarațiile au fost făcute pentru Sputnik Moldova, în contextul în care Igor Dodon și-a anunțat retragerea din funcția de deputat în Parlament și din cea de președinte al PSRM.
Analistul politic Igor Volnițchi susține că în cadrul partidului socialiștilor există mai multe persoane care ar putea să-i ia locul lui Dodon.

„PSRM are suficiente persoane care pot exercita atât funcția de conducere a partidului din postura de președinte, cât și să facă parte dintr-un organ colegial de conducere. Vorbim și de doamna Greceanîi, vorbim și de domnul Furculiță, vorbim și de la Vlad Batrâncea, eventual nu știu în ce relația au rămas ei cu Ion Ceban, dar și el ar putea fi un lider. Deci, PSRM nu duce lipsă de potențiali președinți sau de persoane care ar putea în mod colegial să exercite conducerea partidului”, a precizat analistul politic.

În context, Volnițchi a precizat că PSRM nu va dispărea curând de pe arena politică din Moldova și că nu și-a spus ultimul cuvânt în politica moldovenească. Analistul a menționat că electoratul de stânga este mult mai stabil decât cel de dreapta, iar acest lucru va menține partidul socialiștilor la suprafață. Totuși, el afirmă că în următoarea perioadă ar putea să urmeze un exod al alegătorilor de stânga.
„În perioada imediat următoare, o parte din cei ce votau PSRM-ul se vor orienta spre alte proiecte politice, spre alte partide, dar, repet, aceasta nu înseamnă că vom asista la un abandon total din punct de vedere electoral al PSRM, cum s-ar fi întâmplat pe dreapta”, a menționat Volnițchi.
Amintim că în data de 18 octombrie, Igor Dodon a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că renunță la mandatul său de deputat și la funcția de președinte al PSRM. El a precizat că a luat această decizie pentru că în calitate de lider de opoziție ar putea fi mai util în afara Parlamentului.
Игорь Додон - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Editoriale
Prostie sau curaj - Dodon renunță la șefia PSRM și mandat
Ulterior, Igor Dodon a anunțat că după plecarea sa din Parlament și de la șefia PSRM, el va conduce organizația „Uniunea Oamenilor de Afaceri Moldo-Ruse”. Potrivit politicianului, el se va ocupa de aprofundarea relațiilor bilaterale economice, precum și de atragerea investițiilor rusești în Moldova.
Toto atunci, Dodon a anunțat că în cadrul Congresului PSRM vor fi introduse modificări în statutul pardidului. Astfel, Partidul Socialiștilor ar putea fi condus de un organ colegial, iar funcția de președinte al partidului ar putea să nu mai existe.
Fluxul de știri
0