Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 și doza a treia în Moldova: Când ar putea începe

© Sputnik / Mihai CarausMaraton-rapel de vaccinare cu "Sputnik V"
Maraton-rapel de vaccinare cu Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Abonare
După ce mai multe țări au început vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza a treia, dar și imunizarea copiilor, ministrul Sănătății a precizat când Republica Moldova ar putea prelua exemplul acestor state.
CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Ala Nemerenco a menționat că deocamdată nu se prevede vaccinarea copiilor din Moldova împotriva COVID-19, dar doza a treia de rapel ar putea fi administrată în curând celor care s-au imunizat printre primii. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.
Discuțiile în jurul acestui subiect au început în contextul în care mai multe state ale lumii au început deja vaccinarea cu cea de-a treia doză, iar altele deja imunizează și copiii împotriva noului coronavirus.
În cadrul emisiunii, Nemerenco a declarat că, potrivit recomandărilor OMS, vaccinarea copiilor poate fi permisă în statele în care rata de vaccinare este mai mare. Ministrul Sănătății a menționat că în contextul în care în Moldova s-a imunizat o mică parte din populație, atunci încă nu are sens să fie permisă vaccinare copiilor.

„Dacă trecem la copii și cunoaștem că părintele va fi cel care decide dacă copilul se vaccinează, atunci în momentul când avem un procent încă mic de cuprindere cu vaccin, care este sensul să declari vaccinarea? Doar din considerentul că respecți drepturile acelor părinți care își doresc să vaccineze copilul? Există recomandarea Consiliului de Experți, dar noi suntem încă în proces de analizare a recomandării. Nu avem astăzi o decizie, astfel că deocamdată nu vaccinăm copiii”, a precizat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

În context, Nemerenco a fost întrebată dacă în Moldova va începe vaccinarea cu cea de-a treia doză. Ministrul a precizat că a fost trimisă o solicitare către Consiliul de Experți ca acesta să vină cu o recomandare în acest sens pentru țara noastră. Totodată, să spună data exactă când țara noastră poate începe administrarea rapelului trei și schemele exacte după care autoritățile din Sănătate se pot orienta în acest sens.
„Dacă ați observat din experiența tuturor țărilor, nu s-a mers cu același vaccin, dar au fost utilizate diferite scheme de combinare a vaccinurilor. Astfel, trebuie să avem de la ei o analiză a experienței internaționale, a recomandărilor OMS și a altor instituții internaționale despre care vaccin cu care vaccin poate fi combinat, astfel ca să păstrăm un titru de anticorpi, să creăm o protecție cât mai înaltă”, a menționat ministrul Sănătății.
Nemerenco a precizat că luni a avut loc prima ședință cu Consiliul de Experți, în cadrul căreia s-a discutat probabilitatea începerii vaccinării cu doza trei. Totodată, ministrul a menționat că, conform calculelor, rapelul cu cea de-a treia doză ar putea fi administrat în decembrie, iar primii vor fi lucrătorii medicali.
Простуда - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Coronavirus
Ce tratament trebuie să facem dacă am contactat cu un bolnav de COVID-19
Conform datelor oficiale, de la începutul campaniei de vaccinare, în Moldova s-au imunizat cu schema completă peste 836 de mii de persoane.
Fluxul de știri
0