Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Încă un oficial moldovean pleacă la Kiev: Scopul vizitei

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaФлаги у здания правительства Украины в Киеве
Флаги у здания правительства Украины в Киеве - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Abonare
Ministrul Popescu va pleca mâine la Kiev. Oficialul a fost invitat de către omologului său ucrainean Dmytro Kuleba.
CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, merge la Kiev. Oficialul va efectua o vizită de lucru în perioada 21–22 octombrie, la invitația omologului său ucrainean Dmytro Kuleba.
Astfel, în cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni vor fi abordate principalele aspecte ale cooperării bilaterale, inclusiv accelerarea implementării proiectelor de infrastructură, agendele europene, cooperarea în domeniul energetic, mediul ambiant, intensificarea schimburilor comercial-economice și reglementarea conflictului transnistrean.
În cadrul vizitei la Kiev, Popescu se va întâlni cu Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei; Ihor Yaremenko, viceministru responsabil pentru integrare europeană în cadrul Ministerului pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, vicepreședinte al Comisiei mixte pentru cooperare comercial-economică; Yuriy Vitrenko, directorul ”Naftogaz”, dar și cu reprezentanții Republicii Moldova în cadrul misiunii OSCE de monitorizare în Ucraina.
Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Politică
Sandu pleacă astăzi la Kiev: Participă la summitul „Platformei Crimeea” - reacția Moscovei
Amintim că la finele lunii august și președintele Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru la Kiev. Atunci, șeful statului a participat la summit-ul de inaugurare a „Platformei Crimeea, unde a susținut un discurs în care a declarat că Moldova se pronunță pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
„Platforma Crimeea” este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, care are drept scop „reîntoarcerea peninsulei în componența Ucrainei”.
Kremlinul consideră „Platforma Crimeii” o acțiune anti-rusească. "Considerăm această acțiune drept una extrem de neprietenoasă față de țara noastră. Nu acceptăm categoric astfel de declarații în raport cu o regiune rusească, în raport cu Crimeea", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.
Diplomația rusă afirmă că summit-ul „Platformei Crimeii” este o provocare din partea Occidentului, care ar încuraja mișcările neo-naziste din Ucraina.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a numit forumul Platformei Crimeii un sabat, unde „Occidentul va continua să hrănească sentimentele rasiste neo-naziste ale guvernului ucrainean modern”.
Президент Молдовы Майя Санду на открытии саммита Крымской платформы - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2021
Moldova și Rusia
Sandu a comentat participarea sa la summitul „Platformei Crimeii” de la Kiev
Fluxul de știri
0