Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Expert: ”Furtuna perfectă” din economie a lovit în vârstnici și în săraci

© Sputnik / Mihai CarausOameni in etate
Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Abonare
Economistul a explicat cauzele celor mai mari scumpiri din ultimii cinci ani și a spus cine sunt victimele acestora.
CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Potrivit Biroului Național de Statistică, în septembrie, indicele prețurilor de consum a înregistrat o creștere de 1,68%, fiind cel mai mare indicator din ultimii cinci ani. În calcul anual, prețurile au crescut cu 6,7% în septembrie 2021. Cel mai mult s-au majorat prețurile la produsele alimente, care în septembrie au crescut cu 2,7%, ceea ce este de 2,2 ori mai mult decât media pentru această lună din ultimii 20 de ani.
În categoria mărfurilor industriale, cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat la gazul lichefiat - 8,3%, cărbune - 6,1%, benzină - 3,1%, lemn de foc - 2,7%, motorină - 2,4%. Mobila și electrocasnicele s-au scumpit cu 3,9%, covoarele - cu 8,5%, încălțămintea - cu 1,5%. De asemenea, au crescut cu 9% prețurile la serviciile stomatologice și la călătoriile cu avionul - cu 2,5%.
"Anul acesta asistăm la așa-numita ”furtună ideală” și, din păcate, acest lucru îl simt și cetățenii Moldovei. Cel mai important factor care dictează creșterea prețurilor în Moldova este conjunctura internațională. Continuă să crească și blocul energetic, și vom vedea în curând acest lucru deoarece în creșterea prețurilor moldovenești deocamdată lipsește componenta energetică. Piața mondială a produselor alimentare a devenit cea mai importantă în ultimii zece ani, iar costul transportului internațional duce la deficit și la creșterea prețurilor la alimente", a declarat în studioul Sputnik Moldova expertul economic Veaceslav Ioniță.
În același timp, el a citat statisticile privind inflația, potrivit cărora anul trecut Moldova a avut cel mai redus nivel de la declararea independenței țării. Anul acesta era așteptată o creștere, însă acum ea s-a accelerat oarecum: în primele 9 luni ale anului, inflația s-a triplat comparativ cu media sa din ultimii 20 de ani.
”Ultima lună a fost cea mai neplăcută pentru noi - a avut loc cea mai gravă creștere a prețurilor la produsele alimentare, care a lovit mai ales în persoanele în etate și în cei săraci, deoarece în structura lor de consum produsele alimentare au o pondere de 50-60% la sută", a conchis expertul.
Fluxul de știri
0