Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin a vorbit despre succesor, soarta dolarului și criptomonedă

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Abonare
Putin a răspuns la întrebări despre succesor, soarta dolarului și criptomonedă într-un interviu acordat CNBC.
Într-un interviu acordat CNBC, președintele rus Vladimir Putin a răspuns la întrebarea despre succesorul său și a vorbit și despre soarta dolarului și perspectivele pentru criptomonedă, transmite RIA Novosti, cu referire la sursa citată.

„Nicio decizie încă nu a fost luată”

Vorbind despre posibila participare la alegeri, șeful statului rus a menționat că preferă să nu răspundă la această întrebare.
"Acesta este răspunsul meu tradițional. Există încă mult timp până la următoarele alegeri. Discuțiile pe această temă vor destabiliza situația. Situația trebuie să fie calmă și stabilă, astfel încât toate autoritățile, toate structurile de stat să lucreze cu încredere, să privească în viitor cu calm", a spus Putin.
Liderul de la Kremlin a reamintit dreptul de a candida pentru un al doilea mandat. "Dar nu s-au luat încă decizii în această privință", a subliniat el.

Despre perspectivele dolarului

Dolarul își subminează poziția de monedă de rezervă mondială, a spus Putin. În același timp, el a menționat că Statele Unite, folosind dolarul ca instrument de sancțiuni, fac o mare greșeală.
„În acest sens, putem spune că SUA își taie craca de sub picioare, deoarece acesta este avantajul competitiv absolut al dolarului ca monedă universală mondială de rezervă, ele îl subminează în acest fel, în interesul situației politice de moment afectează interesele economice strategice”, a adăugat Putin.
El a reamintit că volumul decontărilor și volumul rezervelor din țările lumii în moneda americană scade.
Rusia, a subliniat Vladimir Putin, de asemenea reduce dolarii din rezervele sale și în decontări, încercând să treacă la utilizarea monedelor naționale. În același timp, șeful statului rus a menționat că Moscova nu este interesată să abandoneze complet dolarul. „Deocamdată suntem mulțumiți de, spre exemplu, plățile pentru resursele de energie în dolari, în primul rând pentru petrol”, a explicat el.
Putin a adăugat că întreaga economie mondială depinde de bunăstarea economiei SUA, iar Rusia este interesată ca acolo să nu existe tensiuni și fluctuații. Potrivit acestuia, Moscova urmărește îndeaproape ce se întâmplă, analizează și ia măsurile necesare pentru a-și asigura interesele pe termen lung.

Despre criptomonede

Criptomoneda poate fi o unitate de decontare, dar este foarte volatilă, a spus Putin.
„Pentru a transfera fonduri dintr-un loc în altul, da, dar pentru a face comerț, în special pentru a face comerț cu resurse energetice, după părerea mea, este încă prematur”, a spus el.
Președintele Rusiei a explicat că criptomoneda nu a fost încă susținută de nimic. "Are dreptul la existență și ca mijloc de calcul poate fi folosită, desigur, dar la tranzacționarea cu petrol, să zicem, sau cu alte materiale primare și surse de energie este încă, cred, prea devreme pentru a vorbi despre acest lucru", a adăugat liderul rus.
În același timp, el a menționat că totul se dezvoltă, „totul are dreptul la existență”.
"Vom vedea cum va merge mai departe, poate cândva poate fi și un mijloc de acumulare. Urmărim cum fluctuează această piață. Este puțin cam devreme astăzi", a spus Putin.

Despre blocul AUKUS

Crearea unor blocuri precum AUKUS subminează stabilitatea regională, a spus Vladimir Putin.
"În opinia mea, a fi prieteni unii cu alții este bine, dar "a prieteni împotriva cuiva" este rău. Aceasta subminează stabilitatea despre care vorbim cu toții și de care ne pasă", a explicat Putin.
El și-a exprimat speranța că situația nu se va dezvolta conform unui scenariu imprevizibil și nu va provoca tensiuni suplimentare în regiune.
Fluxul de știri
0