Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovagaz îndeamnă oamenii să reducă consumul de gaz

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Întreprinderea Moldovagaz a venit cu o serie de precizări în legătură cu situația din sectorul energetic.
CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. După ce ieri Comisia pentru Situații Excepționale a decretat stare de alertă în sectorul energetic, astăzi întreprinderea Moldovagaz a îndemnat oamenii să reducă consumul de gaze naturale.
„Facem un apel către consumatori să raționalizeze consumul de gaze naturale pe perioada de criză, fapt care ar permite să fie depășit mai ușor nivelul de alertă declarat”, menționează Moldovagaz într-un comunicat de presă.
Moldovagaz susține că regimul stării de alertă în sectorul energetic permite întreprinderilor de gaze să gestioneze criza prin implementarea unor acțiuni ieșite din comun.
Una dintre acestea ar fi sistarea furnizării gazului către consumatorii non-casnici, adică către întreprinderi, persoane juridice. Consumatorii casnici fac parte din categoria „consumatorilor protejați”, precizează Moldovagaz.
Iată cine se mai încadrează în această categorie:
întreprinderile şi instituțiile care prestează servicii sociale indispensabile (grădinițele de copii, orfelinatele, instituțiile de învățămînt, instituțiile medicale, azilurile etc.) şi care sînt racordate la o rețea de distribuție a gazelor naturale;
centralele termice racordate la o rețea de transport sau de distribuție a gazelor naturale, care livrează energie termică în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică sau care livrează energie termică pentru consumatorii indicați la subpunctele 1) şi 2), cu condiția că acestea nu pot utiliza alte tipuri de combustibil.
Moldovagaz a explicat și alte măsuri aprobate ieri de Comisia pentru Situației Excepționale pentru a gestiona criza gazelor.
Astfel, Societatea pe Acțiuni „Energocom” urmează să găsească o soluție de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova. Ea urmează să achiziționeze volumul de gaze naturale necesar pentru suplinirea deficitului estimat de SA „Moldovagaz” pentru perioada lunilor octombrie şi noiembrie ale anului 2021,
Fluxul de știri
0