Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova trece la păcură: Hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale

© Fotolia / Maksym DragunovTren marfar
Tren marfar - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Abonare
În contextul crizei gazelor, Guvernul intenționează să ia măsuri pentru protejarea cetățenilor și a securității energetice a țării.
CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. După ce miercuri Comisia pentru Situații Excepționale a decretat stare de alertă în sectorul energetic, principalul furnizor de energie termică - compania Termoelectrica - a primit ordinul de a trece la păcură pentru producerea căldurii și electricitatății, conform procesului verbal al ședinței publicat joi.
Instituțiile de profil trebuie să ia măsuri necesare pentru a preveni situațiile de urgență din sectorul energetic.

„Vreau să fie foarte clar – starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării. În continuare, purtăm negocieri pentru ca contractul de aprovizionare cu gaze naturale să fie semnat în condiții bune pentru Republica Moldova. Pentru noi este foarte important ca oamenii să nu fie sever afectați de criza energetică globală. Pentru noi este esențial ca oamenii să aibă căldură și să-și continue activitățile de zi cu zi fără probleme”, susține vicepremierul Andrei Spînu.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis următoarele:
Utilizarea păcurii, din data de 15 octombrie a anului curent, pentru producerea energiei electrice și termice.
Pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze, casnici, industriali și comerciali, în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețului gazelor.
Autoritățile administrației publice centrale și locale vor analiza soluții de economisire a consumului de gaze naturale și energie electrică.
Se impune Energocom-ului obligația în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din regiune, conform celei mai bune oferte de la potenţialii furnizori de gaze naturale pentru acoperirea deficitului de gaze naturale. Energocom a fost mandatat să înceapă cât mai curând procedura.
Miercuri, Comisia pentru Situații Excepționale a decretat stare de alertă în sectorul energetic. Anunțul a fost făcut de vicepremierul, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.
Fluxul de știri
0