Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deputații au aprobat măsuri de susținere a angajaților în perioada pandemiei

© Pixabay / 12019oficiu
oficiu - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Abonare
Parlamentul a votat astăzi în lectură finală un proiect care prevede măsuri de susținere a populației în perioada pandemiei.
CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. Deputații au votat astăzi un proiect care prevede mai multe măsuri de sprijin pentru angajați în perioada stării de urgență în sănătate publică.
Una dintre prevederi stipulează că în cazul în care procesul de studii se va desfășura online, cu acordul angajatorului se vor acorda zile libere unuia dintre părinți sau tutorelui, pentru ca aceștia să-și poată supraveghea copiii acasă.
În această perioadă, angajatul va primi o indemnizație egală cu cel puțin 50 la sută din salariul de bază. Prevederile se referă la părinții sau tutorii ai căror copii au vârsta de până la 12 ani și la cei care au copii cu dizabilități, care frecventează o instituție de învățământ.
De asemenea, angajații vor primi zile libere dacă se vor vaccina și i se va menține salariul mediu. În acest sens, Guvernul va stabili compensații din bugetul de stat pentru angajatorii care oferă această facilitate pentru salariați, menționează Parlamentul.
De asemenea, în cazul declarării șomajului tehnic, angajații vor primi o indemnizație plătită parțial sau integral din bugetul de stat. Durata șomajului tehnic nu poate depăși însă patru luni într-un an calendaristic.
Pentru implementarea acestor măsuri sociale au fost prevăzute în buget cheltuieli în valoare de 285 de milioane de lei.
Fluxul de știri
0