Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În plină criză a gazelor, Parlamentul votează controversata Convenție de la Istanbul

© Photo : Miroslav RotariДепутаты парламента Молдовы рассматривают вотум доверия правительству Гаврилицы
Депутаты парламента Молдовы рассматривают вотум доверия правительству Гаврилицы - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În Moldova a fost decretată stare de alertă în domeniul energetic, având în vedere lipsa unui contract pe termen lung cu Garprom, dar guvernanții par să fie preocupați de cu totul alte probleme.
CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. Parlamentul s-a întrunit în ședință plenară, iar pe ordinea de zi a fost inclus controversatul proiect de ratificare a Convenției de la Istanbul. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat ca acesta să fie înlăturat de pe agendă.

„Cerem excluderea convenției rușinoase. Haideți să depunem efort comun și prin unanimitate să excludem aces proiect rușinos care este în totală contradicție cu credința cetățenilor”, a spus deputatul socialist Grigore Novac.

Propunerea lui Novac însă a fost respinsă de majoritatea parlamentară. În prima lectură Convenția de la Istanbul a fost votată pe 1 octombrie. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au opus introducerii proiectului dat pe ordinea de zi și au părăsit sala de ședințe în timpul examinării documentului. Astfel, doar 54 de deputați PAS au aprobat ratificarea Convenției.
Deși oficial documentul ar lupta pentru prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor, mai multe state au atras atenția că aceasta dăunează unităţii familiale, încurajează divorţul şi că referinţele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBTQ pentru a obţine o mai mare acceptare în societate.
Mai multe state, precum Bulgaria, Slovacia, Cehia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Ungaria, Rusia, Ucraina, Azerbaidjan și Armenia, membre ale Consiliului Europei, au refuzat anterior să ratifice această convenție.
Anterior, Mitropolia Moldovei a venit cu o adresare către președintele țării, Guvern și Parlament după ce s-a votat în prima lectură ratificarea Convenției de la Istanbul.
Semnatarii adresării arată că unul din cele mai controversate aspecte ale Convenției de la Istanbul este definiția conceptului de ”gen”. Potrivit art. 3, lit. c) al Convenției, “gen” va însemna rolurile, comportamentele, activitățile și atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei și bărbați.
"Așadar, pentru prima oară, un tratat internațional nu echivalează ”genul”, în mod clasic, cu ”sexul biologic”, dar îl definește drept ”construct social”. De aici și implicațiile ce se doresc a fi derivate – cu o astfel de încărcătură ideologică, norma de la art. 3 lit. c) vine să ne prezinte că, fiind un ”construct social”, omul se naște ”neutru”. În consecință, de aici ar rezulta că genul ar putea fi modificat de societate sau de persoană. Prin urmare, acest text neagă realitățile obiective de existență a bărbatului și a femeii", se arată în adresare.
"Mai mult ca atât, o astfel de abordare este în contradicție directă cu un adevăr fundamentat biblic: ”Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie” [Geneza 1:27]", amintește Mitropolia Moldovei.
Mitropolia Moldovei afirmă că la fel de problematică este norma de la art. 12, alin. (1), care statuează că: Pârțile vor lua măsurile necesare pentru a promova schimbările în modelele sociale şi culturale de comportament al femeilor și bărbaților, în vederea eradicării prejudecăților, obiceiurilor, tradițiilor și a altor practici, care sunt bazate pe ideea inferiorității femeilor sau pe roluri stereotipe pentru femei şi bărbați.

"Prin Convenția de la Istanbul se dorește a ”eradica tradițiile”. Însăși ideea eradicării sau cultura anulării este una foarte periculoasă. Istoria nu poate fi aruncată la coșul de gunoi”, menționează Mitropolia

Fluxul de știri
0