Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comuniștii și socialiștii au înaintat moțiune simplă împotriva politicilor din justiție

© Sputnik / Mihai CarausVasile Bolea
Vasile Bolea - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Abonare
Blocul comuniștilor și socialiștilor a propus înaintarea unei moțiuni simple împotriva activității Ministerului Justiției.
CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. Proiectul moțiunii a fost prezentat de socialistul Vasile Bolea de la tribuna Parlamentului. El a acuzat guvernarea de ingerință în domeniul justiției și s-a referit în context la reținerea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, care în viziunea opoziției s-a făcut cu grave abateri.
„Înaintăm o moțiune simplă asupra politicilor în domeniul justiției. Tot ce face guvernarea PAS este o încercare să ne arunce în trecut, așa cum a fost în perioada statului capturat”, a spus Vasile Bolea.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Politică
S-a cerut audierea premierului Gavrilița privind criza gazelor: Parlamentul a votat contra
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore. Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. I se încriminează că, fiind președinte al comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. De fapt, amendamentul a venit de la Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei.
Procurorul general suspendat pledează nevinovat și se arată revoltat de învinuirile care i se aduc.
„În prima zi de reținere eu am prezentat documentele care arată că eu nu am nimic cu amendamentele care au fost introduse în lege în 2011. Inițiativa a venit de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice, a trecut prin Guvernul Filat, a fost expediată în Parlament. (...) Eu ca președinte al Comisiei am semnat raportul. Mai mult nimic. Ce am eu cu Laundromatul? Vă imaginați că atunci, în perioada când era la putere coaliția dintre liberal-democrați și democrați, Plahotniuc și Filat, Stoianoglo putea introduce niște modificări care să schimbe situația în țară?”, a declarat anterior pentru presă procurorul general suspendat.
Potrivit avocatului Vasile Gafton, Articolul 71 al Constituției spune că deputatul nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opțiunile sale: "Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului".
Fluxul de știri
0