Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Care este prețul cerut de Moldova pentru gaze și ce a răspuns Rusia - declarația lui Spînu

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a susținu o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor cu reprezentanții Gazprom privind livrarea gazelor către Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 11 oct - Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.

„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.

Oficialul afirmă că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, pentru că, afirmă el, condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente.
În context, va fi formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom, care va începe să poarte discuții deja în această săptămână.
Andrei Spînu nu a purtat discuții cu președintele Gazprom Alexei Miller, cu cu vicepreședintele concernului rus și directorul Gazprom Export Elena Burmistrova.
„Eu am știut încă înainte să ajung acolo că nu voi avea o discuție cu Miller. Din motive obiective nu am discutat cu domnul Miller”, a spus Spînu.
Cu doamna vicepreședinte am convenit să inițiem discuțiile pe implementarea pachetului energetic 3, al datoriilor existente și de prelungire a contractului de livrare a gazelor pe termen lung.
Ministrul și-a început discuția invocând situația dificilă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze nu doar în Republica Moldova, ci și în întreaga lume.
„Toată lumea știe că astăzi avem o criză a prețurilor și a aprovizionării cu gaze naturale nu doar în țara noastră, dar în toată lumea.
Ulterior însă Spînu a declarat că prețul de 790 dolari pentru o mie de metri cubi, pe care îl plătește Moldova în luna octombrie în baza contractului prelungit, este unul nejustificat.
„Prețul la formula din luna octombrie nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru Moldova”, a spus ministrul infrastructurii.
Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi.
„Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0