Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert rus: Care va fi prețul gazului pentru Moldova

© Sputnik / Mihai CarausGaz
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Abonare
Analistul Fondului Național de Securitate Energetică al Rusiei Iuri Iușkov a explicat la ce preț ar putea cumpăra Moldova gazul natural rusesc în 2022.
CHIȘINĂU, 11 oct - Sputnik. Există șanse să fie păstrat un contract de gaz avantajos pentru Moldova. Această opinie a fost exprimată în studioul Radio Sputnik Moldova de către analistul Fondului Național de Securitate Energetică al Rusiei Iuri Iușkov.
Contractul anterior de gaz era destul de confortabil pentru Moldova, deoarece avea o modalitate unică de formare a prețului. Adică vara depindea de piețele spot, deoarece în această perioadă a anului prețurile sunt mai mici acolo. Iarna însă, dimpotrivă, când prețurile spot cresc, nu se mai calculează costul în baza lor, ci în baza prețului produselor petroliere. Acest lucru a permis Moldovei să primească în medie gaz destul de ieftin pe an - a spus Iușkov. Potrivit acestuia, contractul actual pentru o lună este, de fapt, un contract obișnuit pe termen scurt.

"Și asta este ceea ce reprezintă de obicei Uniunea Europeană: semnarea contractelor pe termen scurt, legarea totul la prețurile de schimb. Iată-vă - un contract pe termen scurt pentru luna octombrie, legat de prețurile spot. Prețul de acolo este sub 700 de dolari pe mie de metri cubi, adică ceea ce se întâmplă în Europa cu contracte pe termen scurt", a explicat specialistul.

Potrivit lui Iușkov, în acest sens, Moldova a testat neplăcut sistemul de contracte pe termen scurt, pe care europenii au încercat întotdeauna să-l dezvolte. În opinia sa, este posibil ca în procesul de negocieri privind costul gazului pentru țară, părțile să negocieze punctul de livrare-primire, prin urmare Gazprom poate insista asupra semnării unor acorduri suplimentare la contract sau, dacă este semnat un nou acord - cu privire la desemnarea punctului de livrare-primire, care ar presupune că gazul va ocoli Ucraina pe termen lung.

„Ungaria a semnat, iar acum primește gaze din Serbia și Austria. Și, probabil, același dialog are loc cu Moldova. Poate că Gazprom dorește ca punctul de livrare-acceptare să nu fie în nord-est - de pe latura principalului teritoriu al Ucrainei, ci din sud. În același timp, este necesar să se negocieze pentru ca gazul să fie pompat inclusiv pe teritoriul Transnistriei. Acum Transnistria primește automat gaz, pentru că acolo începe gazoductul", a spus analistul.

Expertul a explicat că, dacă gazul este pompat din sud, atunci nu este garantat că și Transnistria va primi gaz. Poate că în jurul acestei probleme se desfășoară negocierile, iar părțile nu pot ajunge la un compromis în niciun fel. În opinia sa, Moldova are șanse mari să păstreze structura anterioară a contractului cu un sistem de preț dublu: vara - raportat la spot, iarna - la produsele petroliere.

„Asta a fost convenabil atât pentru Moldova, cât și pentru Gazprom, care, de asemenea, nu a pierdut mult în prețuri, deoarece costul gazului furnizat Moldovei a fost mai mare decât pentru bieloruși, dar mai mic decât pentru Europa de Vest... Cred că există șanse să se mențină un contract confortabil de gaze pentru Moldova. Aici, mai degrabă, e o chestiune de subtilități și detalii", - a concluzionat interlocutorul.

Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0