Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfântul Evanghelist Ioan Teologul: Viața și minunile - video

© Sputnik / Алексей Майшев / Accesați arhiva multimediaВсе храмы РПЦ отмечают День крещения Руси колокольным звоном
Все храмы РПЦ отмечают День крещения Руси колокольным звоном - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2021
Abonare
Pe 9 octombrie, în toate bisericile ortodoxe din țara noastră este cinstit sfântul Evanghelist Ioan, cunoscut și ca Ioan Teologul.
CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Creștinii ortodocși îl cinstesc astăzi pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, care mai este cunoscut și ca Ioan Teologul. El a fost unul din Cei Doisprezece Apostoli și a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan și III Ioan și Apocalipsa.
Prăznuirea sa principală este la 21 mai, apoi împreună cu Cei Doisprezece Apostoli la 13 iulie, iar adormirea sa la 9 octombrie.

Viața Sfântului Ioan Teologul

Sfântul Ioan a fost fiul Salomeei mironosița și al lui Zevedei, un pescar din Betsaida Galileii. Fratele său a fost Sfântul Iacov, un alt apostol.
În Evanghelia sa, el se prezintă ca fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus” mai degrabă decât cu numele. El a fost cel mai tânăr din cei doisprezece Apostoli și foarte apropiat Domnului. Această apropiere este adesea reprezentată în icoanele cu Cina cea de Taină, unde Sfântul Ioan se sprijină de Mântuitorul.
El a fost de față la Schimbarea la Față a Mântuitorului împreună cu Petru și cu fratele său Iacov.
Sfântul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domițian între anii 90-95 d.Hr. și acolo a avut revelația Cărții Apocalipsei.
Nu se cunoaște exact câţi ani a trăit sfântul Apostol Ioan. Unii scriu că a trăit 120 ani, iar alţii zic 105 şi şapte luni. Se ştie însă că a trăit mai mult de o sută de ani.

Minunile Sfântului Ioan Teologul

Printre alte minuni în legătură cu Sf. Apostol și Evanghelist Ioan se cunoaște una care a avut loc la mormântul său:
Când avea peste o sută de ani, Sfântul Ioan a luat șapte ucenici în afara Efesului și i-a pus să sape un mormânt în formă de cruce. Apoi, Sfântul Ioan s-a așezat în mormânt și ucenicii l-au îngropat acolo de viu. Mai târziu, când mormântul său a fost deschis, trupul Sfântului Ioan nu mai era acolo. În fiecare an, la 8 mai, din mormântul său se ridică un praf cu care bolnavii de diferite boli se vindecă.
Predica părintelui Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni în ziua prăznuirii Apostolului Ioan
Fluxul de știri
0