Expert: Vizita FMI nu este întotdeauna un semn bun

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaFMI
FMI - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Abonare
Economistul rus Alexei Zubeț a explicat de ce Fondul Monetar Internațional (FMI) este creditorul de ultimă speranță și ce vor plăti moldovenii pentru a salva economia țării.
CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Expertul Alexei Zubeț a atrat atenția asupra semnalelor pe care le transmite vizita unei misiuni a Fondului Monetar Internațional în țară.
„Vizita misiunii FMI în Moldova sugerează că situația economică din țară nu este cea mai bună, deoarece FMI este creditorul de ultimă speranță. Această organizație internațională poate contribui la stabilizarea situației din țară prin acordarea unor finanțări, pentru ca statul să se simtă relativ de succes, așa că merită să ne uităm la rezultatele vizitei misiunii în Moldova", a declarat directorul Institutului de Cercetări Sociale și Economice, doctorul în economie Alexei Zubeț în emisie la Radio Sputnik Moldova.
El a atras atenția că mulți oameni sunt de părere că vizita FMI în țară nu este un semn bun. Ideea este că FMI are tehnici standard de gestionare a crizelor care adesea înrăutățesc criza în sine.
„În încercarea de a îmbunătăți economia, trebuie să înțelegeți că FMI este o organizație care a fost creată după cel de-al Doilea Război Mondial ca parte a sistemului economic american, iar sarcina FMI este de a promova capitalul vest-american în țările subdezvoltate ale lumii”, a menționat economistul rus.
Le Fonds monétaire international (FMI)  - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Economie
Moldova va putea utiliza Drepturile Speciale de Tragere de la FMI
„Dacă economia țării începe să se clatine și există o amenințare de faliment, FMI oferă finanțare țării pentru a o elimina, iar investitorii străini, evitând defaultul, își păstrează capitalul. Rețeta principală pentru FMI, cu care călătorește în diferite țări, este reducerea cheltuielilor guvernamentale. Adică se stabilizează guvernul, sistemul politic și bugetul de stat fără sau cu o ușoară creștere a impozitelor", a conchis interlocutorul.
Fluxul de știri
0