Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Zile libere pentru părinți, în perioada în care sunt închise instituțiile de învățământ

© Sputnik / Mihai CarausКишинев люди город
Кишинев люди город - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2021
Abonare
În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a aprobat un pachet de măsuri pentru gestionarea crizei pandemice.
CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Părinții vor putea beneficia de zile libere în perioada în care sunt închise instituțiile de învățământ din cauza pandemiei COVID-19. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.
Totodată, măsurile pentru gestionarea crizei pandemice aprobate astăzi de Guvern mai prevăd șomajul parțial și subvenționarea salariilor, în contextul șomajului tehnic.
Medic - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2021
Coronavirus
Decis! Salarii mai mari pentru angajații auxiliari din instituțiile medicale
”În cazul suspendării temporare a procesului educațional în regim fizic în cadrul instituțiilor de învățământ, în situații extreme, odată cu dispunerea de către autoritățile abilitate a unor măsuri speciale privind asigurarea securității, protecției vieții şi sănătății populației, cu acordul angajatorului, se acordă zile libere unuia dintre părinți sau a tutorelui pentru supravegherea copiilor, pe toată durata suspendării procesului educațional în regim fizic, cu achitarea unei indemnizații egală cu cel puțin 50 la sută din salariul de bază al salariatului”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.
Potrivit hotărârii, măsura vizează:
Părinții sau tutorii ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ;
Părinții sau tutorii copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ.
Totodată, Guvernul a inclus în hotărâre articolul ce vizează regimul de activitate redusă. Potrivit lui, angajatorul poate stabili regimul de activitate redusă, cu repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii, la nivel de unitate, pentru cel puțin 25 la sută din numărul salariaților din cadrul unității. Iar salariații cărora, în conformitate cu prevederile prezentului articol, li s-a stabilit regim de activitate redusă, vor beneficia de un ajutor în modul stabilit de Guvern.
Fluxul de știri
0