Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bugetul de stat pentru anul 2021 a fost rectificat: Miniștrii au aprobat modificarea

© Sputnik / Mihai Carausbani
bani - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, modificări și completări la Legea bugetului de stat pentru anul 2021.
CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Potrivit Guvernului, documentul prevede majorarea veniturilor bugetului de stat cu circa 3,7 miliarde lei, a cheltuielilor – cu 1,2 miliarde lei, în timp ce deficitul bugetar se va micșora cu 2,5 miliarde lei.
"Cele mai mari creșteri de cheltuieli se referă la Programul în sectorul drumurilor – 604,6 milioane de lei, Fondul Național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural – 435 milioane de lei, reabilitarea drumurilor locale – 204,1 milioane de lei, suplinirea fondurilor de urgență ale Guvernului – 495,2 milioane lei, ocrotirea sănătății – 141,6 milioane de lei", se arată într-un comunicat emis de Guvern.
Cheltuielile de personal vor spori cu 414,9 milioane de lei, dintre care 170 milioane de lei sunt destinate pentru acoperirea acestor cheltuieli întru evitarea unor eventuale riscuri de neplată a salariilor în anul curent și majorarea volumului de alocații în bugetele autorităților.
De asemenea, vor fi alocate mijloace financiare suplimentare pentru crearea condițiilor adecvate în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne – 47,6 milioane de lei, suport financiar instituțiilor implicate în acțiuni de combatere a pandemiei Covid-19 – 14,1 milioane de lei, reconstrucția și modernizarea clădirilor Centrului de Excelență în Construcții – 5 milioane lei, modernizarea infrastructurii postului vamal Sculeni – 2 milioane de lei și alte cheltuieli stringente.
Ambulanță, Urgență, Medici, Spital, România - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2021
Coronavirus
Coronavirus în Moldova: Nou antirecord de cazuri noi de infectare și de decese
Majorarea veniturilor la bugetul de stat a fost determinată de accelerarea ritmurilor de creștere economică, de majorarea exporturilor, precum și de majorarea salariului mediu lunar pe economie. Astfel, se estimează o majorare a veniturilor proprii, în principal din taxe și impozite.
Parametrii revizuiți ai bugetului de stat pentru anul 2021 sunt următorii: venituri – în sumă de 45,1 miliarde lei, cheltuieli – în sumă de 57,2 miliarde lei, în timp ce deficitul bugetar va constitui 12,1 miliarde lei. Pe partea bugetului public național, parametrii revizuiți pentru anul 2021 sunt următorii: venituri – în sumă de 72,8 miliarde lei, cheltuieli – în sumă de 85,5 miliarde lei, iar deficitul bugetar va constitui 12,7 miliarde lei.
Proiectul de rectificare a bugetului urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare și aprobare.
Fluxul de știri
0