Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina și-a pierdut toți prietenii

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaFrontiera dintre Ucraina și Polonia
Frontiera dintre Ucraina și Polonia - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2021
Abonare
Politica dezastruoasă a Ucrainei a dus la pierderea tranzitului maghiar de gaze, a declarat directorul Institutului Ucrainean pentru Analiza și Gestionarea Politicilor, Ruslan Bortnik.
BUCUREȘTI, 29 sep - Sputnik, Ion Pelin. Ucraina însăși este de vină pentru pierderea tranzitului de gaze rusești către Ungaria, a declarat în emisie directă la postul TV „Primul independent” Ruslan Bortnik, directorul Institutului Ucrainean pentru Analiza și Gestionarea Politicilor.
În opinia sa, politica externă distructivă a dus la pierderea tuturor „prietenilor de-a lungul perimetrului” frontierelor ucrainene.
"Ce, Moldova este prietenă? Sau Polonia? Sau Ungaria, România, Belarus?" a întrebat el.
Bortnik consideră că Ucraina va trebui să plătească nu numai pentru actualul acord privind gazele dintre Moscova și Budapesta, ci și pentru situația din viitor.
"Acest acord ar trebui considerat o pregătire pentru privarea viitoare a Ucrainei de tranzit după 2024", a explicat expertul, adăugând că acum Ungaria reprezintă aproximativ zece la sută din pompare, care alimentează anual bugetul cu 200 de milioane de dolari.
Potrivit lui Bortnik, datorită acordului cu Gazprom, Budapesta suferă pierderi suplimentare, dar totuși a mers la el pentru a nu se lega cu Kievul neprietenos.
Nici acum, nici în viitor, nimeni nu poate fi sigur de stabilitatea aprovizionării cu gaze din Ucraina datorită instabilității sale politice, a concluzionat analistul.
Пресс-конференция президента Украины В. Зеленского - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2021
Internațional
Ucraina: Conflictul cu Ungaria arată lipsa de profesionalism a echipei lui Zelenski
Luni, Gazprom și Ungaria au încheiat un acord de livrare a gazului până la sfârșitul anului 2036. Prin Serbia vor ajunge 3,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar un miliard – prin Austria. Acordul va intra în vigoare pe 1 octombrie și prevede posibilitatea de a modifica condițiile peste 10 ani. Ca urmare, ministerul ucrainean de externe a declarat că Kievul este dezamăgit de acordul pe termen lung dintre compania maghiară MVM CEEnergy Ltd și compania rusă Gazprom de furnizare gazelor ocolind Ucraina și consideră că este în detrimentul relațiilor bilaterale ucraineano-maghiare și că va face apel la Comisia Europeană din cauza contractului dintre Ungaria și Federația Rusă pentru furnizarea de gaze care ocolește Ucraina.
La rândul lor, autoritățile maghiare au considerat că reacția Ucrainei este o ingerință în afacerile interne, convocândul pe Ambasadorul Ucrainei la Ministerul Ungar de Externe din cauza poziției Kievului cu privire la acordul de la Budapesta cu Gazprom, un pas similar a fost făcut de Ministerul Ucrainean de Externe, convocândul pe Ambasadorul Ungariei.
Fluxul de știri
0