Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri în Germania - lecție pentru Europa

© REUTERS / WOLFGANG RATTAYLiderul SPD, Olaf Scholz - Germania
Liderul SPD, Olaf Scholz - Germania - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2021
Abonare
Dincolo de bătălia politică acerbă, principalele forțe politice ale „Motorului Europei” dau o lecție de conduită țărilor europene
BUCUREȘTI, 27 sept – Sputnik. După o campanie cu multe reproșuri și argumente puternice de o parte și de alta, alegerile din Germania s-au finalizat, după primele date, cu un ușor avans pentru social democrați.
Conforme rezultatelor anunțate, SPD a obținut 25,7% din voturi, CDU (+CSU) - 24,1%, Verzii - 14,8%, liberalii din FDP - 11,5%, Alternativa pentru Germania (AfD) - 10,3%, stânga radicală ”Linke” - cu 4,9%.
Ei bine, în ciuda bătăliei electorale și a nenumăratelor analize și articole din presa mondială care vizează sfârșitul ”epocii Merkel”, primele declarații ale liderilor SPD și CDU sunt o adevărată lecție pentru Europa – dat și pentru România, țară în care disputele politice sunt nu numai grotești, dar sunt adevărate frâne pentru dezvoltarea națională.
Cei doi lideri, Armin Laschet (CDU) și Olaf Scholz (SPD) au vorbit în primul rând despre formarea coaliției de guvernare – în ciuda diferențelor de opinii politice! Nu despre conflicte și răfuieli, așa cum vedem la noi – dar și în alte state!
Angela Merkel - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2021
Internațional
Germania emite monede de aur cu portretul lui Merkel - FOTO
Motivele sunt multiple: criza prin care trece UE, noua relaționare față de SUA, schimbarea paradigmei prin funcționarea Nord Stream 2, nevoia imperioasă a unei noi relaționări a Germaniei și a UE față de Rusia și China – iar toate astea în contextul extrem de important al preluării preşedinţia G7 în 2022 de către Berlin.
Există problema numirii cancelarului, dar atât SPD, cât și CDU doresc ”formarea viitoarei coaliții înainte de Crăciun”, după cum relatează agențiile internaționale de presă.
”Trebuie să facem totul pentru ca acest lucru să fie posibil înainte de Crăciun, iar ceva mai devreme ar fi, de asemenea, bine”, a declarat liderul SPD, Olaf Scholz, în timp ce liderul CDU, Armin Laschet, a subliniat importanța faptului că ”Germania deţine preşedinţia G7 în 2022”.
Deci, Germania oferă un exemplu și o lecție de cum interesul național este pus înaintea combinațiilor și conflictelor politice, lăsate în urmă imediat după alegeri.
Maia Sandu la ONU - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2021
Editoriale
Restricțiile anticovid, bâta cu care Sandu lovește în Biserică
Fluxul de știri
0