Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

NATO, „un instrument care permite vânzarea de echipamente americane”, inclusiv în Europa

© AFP 2024 / NIKOLAY DOYCHINOVSoldați din armate SUA la exerciții militare în Bulgaria
Soldați din armate SUA la exerciții militare în Bulgaria - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2021
Abonare
Cum s-ar putea explica retragerea Australiei din contractul de vânzare de submarine franceze Naval Group? Marc German, specialist în inteligență competitivă, lămureşte cazul pentru Sputnik France.
BUCUREŞTI, 25 sept – Sputnik, Doina Crainic. „După fiasco-ul afgan suferit de Biden, Statele Unite au trebuit să reacționeze. Acest acord semnat cu Canberra și Londra le permite să meargă mai departe”, a declarat Marc German, specialist în domeniul inteligenței competitive și al industriei de apărare.
Crearea unei noi coaliții militare între aliații vorbitori de limbă engleză – Statele Unite, Marea Britanie și Australia – este astfel îndreptată împotriva Chinei în ceea ce priveşte zona sa de influență, a spus German în cadrul emisiunii lui Rachel Marsden, la Sputnik France.
Washingtonul nu își poate permite un alt eşec precum cel suferit în Afganistan, așa că această nouă alianță AUKUS face parte din efortul „întăririi poziției Statelor Unite în faţa expansiunii Chinei”.
„Americanii vor folosi cu siguranță Australia ca punct de sprijin. Ceva din decizia Australiei nu apare astăzi în presă și nu este menţionat de experți. A făcut Australia, în sfârșit, această schimbare strategică pentru a contracara China, de care s-ar teme, sau pur și simplu pentru că nu avea de ales și trebuia să se protejeze de americani?”
Prin urmare, ambițiile SUA au prevalat faţă de respectul pentru aliații săi.
Joe Biden înjunghiind Franța în spate este un lucru mai rău decât ceea ce i-ar fi putut face Donald Trump unuia dintre partenerii săi occidentali, „America First” („Pe primul loc, America”) fiind nu doar un slogan trumpist, ci o constantă în politica americană.
„Într-adevăr, strategia americană este să joace întotdeauna solo. Americanii își urmăresc interesele și nu le pasă de alianțele lor, mai ales atunci când aliații săi sunt încâlciţi într-un sistem de apărare învechit precum NATO, un instrument care permite în cele din urmă vinderea de echipamente americane pe continentul european”, conchide Marc German.
Fluxul de știri
0